31 май – празник на военните духови оркестри

В плевенска област единственият военен духов оркестър е този в град Белене.

belene 2
Военен духов оркестър към 55-ти инженерен полк – Белене. Снимка – Пресофис

На този ден е създаден първият военен духов оркестър в България. Денят на военните духови оркестри е обявен със заповед на министъра на отбраната на 31 май 2001 г.

През 1879г. за първи път пред българското общество се появява военен духов оркестър. Това се случва на тържествата по повод провъзгласяването на Александър I Батенберг за княз на България и подписването на Търновската конституция. В първия български духов оркестър оркестрантите са чешки музиканти. По-късно те са назначени като капелмайстори на новосформирани оркестри към пехотните части.

В Плевенска област единственият действащ военен духов оркестър е този на 55 – ти инженерен полк – Белене.

На състоялия се през месец май 2021г. 24 Старопланински събор „Балкан фолк 2021“ Духовият оркестър беше отличен със златен медал за камерен състав от състава на оркестъра и сребърен медал за Духов оркестър към военно формирование.

zlaten medal
Снимка – Пресофис

 В деня на празника на военните духови оркестри  Антония Стефанова, старши експерт „Връзки с обществеността” към 55-и ИНЖП-Белене разказа за читателите на „Плевен прес“:

 „Любителският  духов оркестър води началото си от далечната 1983 г., когато командир на формированието е полковник Парашкев Парашкевов. Оркестърът работи за съхраняване и опазване на традицията на духовата музика, не само във формированието, но и в града и региона. Той  се състои от 10 военнослужещи, като най-младият музикант е редник Божидар Кунов на ударни инструменти,  той е на 28 години, а най-зрелият е ефрейтор Лъчезар Любенов – също на  ударни инструменти. Ръководител на оркестъра е  редник Андрей Андриянов с академична степен в музикалното образование. Паметно участие в творческия път на оркестъра е първо място в Прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътните войски през 2016 г. От последното  участие във фестивал „Балкан фолк” в  град Велико Търново музикантите се завърнаха със златен и сребърен медал.

Репертоарът на духовия оркестър не свършва със задължителните строеви маршове и маршови песни, характерни за всеки военен оркестър. Той изпълнява жанрови произведения, валсове и хорá, не само за ценителите на духовата музика, но и за широката публика. Талантливите изпълнители винаги на изявите си пред общността радват публиката  и с авторски изпълнения. Повдигат  настроението и впечатляват със завидни умения.“

Честит празник на музикантите от военните духови оркестри!

Споделете:

Прочетете също

voda

Ето къде спират водата днес в Плевен и областта

Поради ремонтни дейности на вътрешен водопровод в Плевен днес, 14 юни, от 09:30 до 13:30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *