30-ти ноември – Андреевден и начало на зимата

Св. Андрей Първозвани. Снимка – интернет

На 30 ноември Православната църква почита паметта на Свети Андрей Първозвани, а в българския народен календар празникът е известен като Андреевден. Свързан е с последователността на сезоните и бележи началото на зимата.

Като на повечето празници в къщата жените не трябва да работят. В навечерието на Андреевден те сварявали царевица, фасул, ечемик, овес – всичко, което се сее и го наричали: “Както сварените зърна наедряват, така и да наедреят посевите!“.

Смята се, че на Андреевден, денят започва да едрее колкото просено зърно, затова на места се нарича и Едринден или Едрей. На трапезата се слага пита и ястия от зърно – царевица, булгур, боб, леща, просо. Тъй като са Коледни пости, всичко на масата е постно.

Цялото домочадие хвърляло нависоко няколко зърна в комина, „да израснат посевите високи“. Жената раздавала от варивото и на комшиите – да е плодовита годината. Младите невести също празнували, очаквайки плодородие и здраве.

Ha Aндpeeвдeн xopaтa cлyшaли вoдaтa в ĸлaдeнцитe и в зaмpъзнaлитe peĸи. Aĸo пoд лeдa вoдaтa e тиxa- тo зимaтa щe бъдe xyбaвa. Аĸo e шyмнa – тoвa e нa cтyд и виeлици. Aĸo нa Aндpeeвдeн имa cняг, зимaтa щe бъдe мpaзoвитa и cтyдeнa. Cтyдeнo, нo cлънчeвo- щe имa бoгaт ypoжaй.

Църквата почита Свети Андрей Първозвани, наречен така, защото пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христос.

Андрей Първозвани се смята за апостол на православните славяни, защото именно той ръкоположил първия епископ в Цариград – Стахий, а кръщение и миропомазание православните славяни — българи, сърби и руснаци, са получили именно от Цариградската патриаршия.

Имен ден днес празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Дешо, Дешка. Честито!

Споделете:

Прочетете също

Никопол празнува на 12 и 13 август

Община Никопол. Снимка – интернет. Община Никопол с празнична програма по случай празника на града. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.