30 ноември – Православната и Католическата църква честват Свети Андрей Първозвани

Снимка – интернет.

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли, който е бил повикан да тръгне след Христос. Св. Андрей е най-видният проповедник на християнството в станалите по-късно български земи по Черноморието, което извършва около средата на първи век, както Свети Павел e най-видният проповедник на християнството в Македония и Беломорието, което става по същото време.

Съществува хипотеза, че преди това е бил ученик на Йоан Кръстител. Проповядва в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия. Руската православна църква го приема за свой основател. Смята се също така, че Андрей е основал църквата във Византион, предание, което лежи в основата на по-късните претенции на Константинопол за световно религиозно доминиране. И днес константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници. Загива с мъченическа смърт.

Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл, от него денят започва да расте колкото просено зърно, а слънцето да помръдва както пиле в яйце. Наричан е още Мечкинден. Това название идва от вярването, че Св. Андрей е укротител на мечките.

Според легендата някога той живеел самотно като постник в една пещера недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядяли манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното.

Според народните вярвания „на Едрей всичко наедрява“ – здраве, богатство, включително денят. Варят се всякакви зърна – боб, леща, царевица, ориз или каквото си изберете, за да ви е пълна къщата. На особена почит на този ден са младите булки, а именно на тях се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, та както бързо наедряват те, тъй и булките да пълнеят с новите рожби. В Северна България свареното вариво (най-често царевица) се хвърля в комина с думите: „На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш човеците и стоката!“

Някои метафизици препоръчват на Андреевден да се започват всякакви рискови начинания. Заради храбростта, която носи Първозвания те ще бъдат увенчани с успех.

Имен ден празнуват: Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан.

Споделете:

Прочетете също

В община Пордим продължават грижите за уязвимите групи хора

Снимка – община Пордим. В община Пордим започва социален проект „Грижа в дома в Община …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *