30 август е ден за почит към Свети Александър – защитник на вярата

Икона на Св.Александър Константинополски. Снимка – Интернет.

На 30 август Православната църква чества ден на Цариградския патриарх Св. Александър.

Св. Александър Константинополски живял по време на царуването на Константин Велики. Той бил цариградски патриарх от 325 г. до 340 г. и отстоявал чистотата на вярата.

Българската православна църква на 30 август отбелязва пренасяне на мощите на Св. Александър Невски. На негово име е катедралния храм на българския патриарх.

Икона на Св.Александър Невски. Снимка – Интернет.

„Свети Александър Невски“ е православен храм-паметник в град София,  катедрален храм на българския патриарх. Църквата е изградена в периода 1882 – 1912 година и през 1955 година е обявена за паметник на културата с национално значение. Решението за „изграждане на паметник за светлия подвиг на Освобождението, в който се сля кръвта на освободителите с кръвта на освободените“ е взето през 1879 г. по време на Учредителното събрание в Търново (предложението прави Петко Каравелов). Княз Александър се обръща с възвание към българите и храмът е вдигнат с народни дарения. Събрани са доброволни вноски на обща сума 1 900 000 лв.

Катедрален храм „Св.Александър Невски“, София. Снимка – Интернет.

 Основният камък е положен с изключителна тържественост на 3 март (19 февруари стар стил) 1882 г., четвъртата годишнина от подписването на Санстефанския договор. В основите на храма е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството.  Храмът е по проект на руския архитект проф. Александър Померанцев.

Камбанарията на храма с кръста е висока 53 m и има 12 камбани, излети и донесени от Москва. Най-голямата тежи близо 12 тона, а най-малката – 10 kg, като общото тегло на всичките е 23 тона. Най-забележителната външна характеристика на храма са позлатените му куполи.

В изграждането на храма са взели участие специалисти от шест различни националности: българи, руснаци, немци, австрийци, чехи и италианци – специалисти, архитекти, художници и каменоделци. След завършването на църквата през 1912 г. с украсата и изографисването на интериора на храма се заемат 32 руски, 16 български и 1 чешки художник.

На 30 август имен ден празнуват всички, които носят името Александър /означава – мъжествен, защитник на мъжете/, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо, Сашка.

Прочетете също

Радостин Василев /ИТН/: За животновъдството политикът трябва да говори или от личен опит, или да е бил на място – във фермите

Кравеферма в с. Вълчитрън. Снимка – Плевен прес. В съботния ден на 23-ти октомври от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *