3 312 са носителите на ХИВ у нас, 10 са новоинфектирани в Плевен през миналата година

3 312 са носителите на ХИВ у нас, 10 са новоинфектирани в Плевен през миналата година
Снимка – интернет

Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва на 1-ви декември. Синдромът на придобитата имунна недостатъчност /СПИН/ е една от осемте глобални здравни кампании на Световната здравна организация (СЗО), заедно със Световния ден на здравето, Световния ден на кръводаряването, Световната имунизационна седмица, Световния ден за борба с туберкулозата, Световния ден без тютюнев дим, Световния ден за борба с маларията и Световния ден за борба с хепатита.

В България националната АНТИСПИН кампания се провежда всяка година в общо 4 етапа. Тя започва традиционно на 1 декември. Вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият, пореден етап. Четвъртият, финален етап, е лятната АНТИСПИН кампания. През 2019 г. около 341 000 лица са се изследвали и са узнали своя ХИВ-статус. 85,3% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция са се инфектирали по сексуален път, а 14,3% при инжекционна употреба на наркотици. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от този на жените, сочат още данните за 2019 година.

През 2020 год. 3 312 са носителите на ХИВ у нас, сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването. От началото на годината до 12-ти февруари т.г.,. новооткритите ХИВ-серопозитивни лица са 28, съобщават от здравното министерство.

Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите населени места, като: София – 79 лица, областите Пловдив – 27 лица, Варна – 15 лица, Враца – 9 лица, София област- 7 лица, Плевен – 10 лица, Пазарджик – 5 лица, Бургас и Ст. Загора – по 4 лица.

3 312 са носителите на ХИВ у нас, 10 са новоинфектирани в Плевен през миналата година
2007 година. Сергей Станишев и Радослав Гайдарски откриват новия сектор в Инфекциозна клиника за лечение на СПИН. Снимка – интернет.

През 2007 год. в Плевен премиерът Сергей Станишев и министър Радослав Гайдарски  откриват в Инфекциозна клиника  сектор за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН. Инвестицията за ремонт и оборудване на клиниката, е за 2 млн. лв. Това е четвъртият в страната сектор за лечение на болни от Спин. По този повод министър Гайдарски заявява при откриването: „Целта е повишаване на качеството на лечение на българските гражданите и подобряване на техния достъп до висококвалифицирана медицинска помощ”.И информира, че всяка година правителството влива над 200 млн. лв. в здравеопазването. А Сергей Станишев уверява, че „вложения инвестиционен ресурс в здравеопазването ще се разширява през следващите години и че правителството ще продължи да подкрепя здравеопазването в процеса на цялостната му модернизация”.

В момента СПИН сектора в Инфекциозна клиника продължава да функционира, но няма пациенти за лечение, информираха от клиниката. От РЗИ – Плевен казаха за „Плевен прес”, че кабинетът за изследване за ХИВ/СПИН продължава да работи както до сега, при запазване на пълна анонимност на желаещите да се изследват. Изследването е напълно безплатно.

В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН.

Прочетете също

Момченце е първото бебе родено през 2021 година в община Левски

Момченце е първото бебе родено през 2021 година в община Левски

Новородениият Иван Иванов, първото бебе на община Левски за 2021 година. По традиция на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *