Начало | Новини | 3 250 са регистрираните безработни в община Плевен

3 250 са регистрираните безработни в община Плевен

Бюро по труда – Плевен. Снимка – интернет.

Броят на регистрираните безработни в община Плевен е 3 250 в края на месец ноември, отчитат от Бюрото по труда. Това е 4.9 %  и е леко увеличение в сравнение със същия период през миналата година. Причината за това леко увеличение е намаляващото население, трудовата миграция, приключването на сезонната работа в хотелиерството и земеделието.
Пазарът на труда в община Плевен остава сложен, е мнението на експертите от дирекцията. Причините за това са комплексни: трудовата емиграция, застаряващото население, липсата на професионална квалификация. От Бюрото по труда очертават основните характеристики на регистрираните безработни.
30 % от тях са хора без квалификация, информират специалистите, което сериозно затруднява работодателите в региона. Все още е значителен броя на тези, които се регистрират в Бюрото по труда заради социалните придобивки. Въпреки това от там прогнозират, че безработицата ще задържи сегашното си равнище, като се надяват, че ще има раздвижване след Нова година, когато се очаква разкриването на нови работни места от чуждестранните инвеститори в Плевен.


Прочетете също

ОУ “Климент Охридски” – Плевен със спечелен проект за работа в библиотечна среда

Снимка – интернет страница ОУ “Кл. Охридски”. По Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *