3-ти март – Да чуем зова на загиналите и истината от мъдрите

Вместо патетични слова и веене на знамена със забравен идеал, ви предлагаме да преживеем заедно казаното за Трети март, турското робство, Освобождението и Русия, от двама български учени:

Проф. Андрей Пантев, д.и.н.:

„Ако престанем да почитаме 3-ти март, преставаме да бъдем народ с достойнство. Признателност не значи раболепие и почит не значи покорство“.

„Нашите мъченици не са тръгнали да се бият, толкова защото са гладни и жадни, колкото да възстановят историческото величие на България“.

„Ние пропускаме основния момент, че за това дело са жертвали, често пъти и безсмислено от практическа гледна точка, много дейци, които не са се надявали непременно да станат министри, депутати и дипломати“.

„Ценностите, за които са умирали възрожденците са живи, но като историческа памет. Като всекидневие – имат много слабо потвърждение“.

„Днес пак ви разправят, че Русия имала имперски интереси. Хубаво! Коя държава по това време от ранга на Русия няма и не провежда имперски интереси? Извинявайте, имперска държава по това време е Белгия. Имперска държава по това време е Холандия. Защо Русия да няма имперски интереси и това едва ли не да е негатив за характеристиката на тази война? Този път обаче Русия воюва и за вяра. Това е най-честната война в историята на XIX век“.

„Историята трябва да бъде уважавана, но не трябва да носи послания на съвременна омраза“.

„Възкръсването на българската държава на Трети март, наред с всичко друго е и триумф на общественото мнение в Европа. България е родена не само с меч, войни и въстания, но и като продукт на това, което днес наричаме Гражданско общество. В това отношение тя е първата държава в Европа, която е създадена и поставена на европейската карта по такъв начин“.

„Родолюбието се учи на бабино коляно, а семейството е ядрото, което вдъхва респект. В училище трябва да се култивира тази генетично заложена дарба да обичаме отечеството си. Но това не става по задължение. Това е чувство. Защото не обичайки България, значи, че не обичаш и майка си.“

Акад. Георги Марков, д.и.н.:

„Без Априлското въстание и неговото жестоко смазване, отзвукът му из цяла Европа, нямаше да има поредна Руско – турска война, защото императорът не е желаел войната. По това време славянофилите в Русия имат изключително силно влияние. Те заявяват на императора, че ако той сега не изтегли меча си, Русия ще изгуби своята слава на покровителка на братята православни от Югоизточна Европа“.

„Не бива да страдаме от комплекса на освободени, който продължава да съществува и днес. Ние сме си заслужили свободата именно чрез Априлското въстание, защото сме предизвикали поредната Руско-турска война“.

„Никой народ на Балканите не се е освободил самостоятелно. Имал е въстание, но след това са се водили войни. Тогава Османската империя е на три континента – Балканите и чак до Персийския залив и до Северна Африка, днешна Либия. Могло е да вдигнем въстание, но не и да победим империята. По-скоро да предизвикаме една поредна Руско – турска война, която за нас е вече Освободителна“.

„Да, Берлинския договор не реализира нашите национални въжделения в цялост, но постави началото на българската държавност. И не бива да превръщаме Сан Стефанския идеал в нещо като свещена крава. Да, той не се е реализирал. Но затова е и идеал“.

„През последните 15-20 години различни европейски фондации се опитаха да ни налагат „европейско“ мислене. В смисъл, бъдете първо европейци, а после немци, французи, българи и т.н. Има един стремеж, в духа на „микроисторията“ на Фернан Бродел да се измести събитийната история, такава, каквато е била, с всички войни, въстания, революции в името на помирението. И да се занимава с бита, поминъка, обичаите и т. н“

Споделете:

Прочетете също

Според социологическите агенции „Възраждане” е четвърта политическа сила. Според „Възраждане” – са първа.

Снимка – интернет. Социологическите агенции Тренд, Галъп и Алфа рисърч публикуваха свои проучвания за електоралните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.