Начало | Новини | 3-ти май – ден на свободното слово ! Не и в България !

3-ти май – ден на свободното слово ! Не и в България !

Да публикуваш информация, че днес е Деня на свободното слово, когато ти самия си окован в страха си от  зависимости, безпаричие, безработица – това ми дойде в повече. България е на 109-то място по свобода на словото в класацията “Репортери без граници” за 2017 г.  На картата на класацията България е единствената страна от ЕС отбелязана в червено на картата. Единствената европейска държава с тази индикация е Беларус. Държави като Киргизстан, Тунис, Панама, Габон и Боливия изпреварват  България по свобода на словото.

Няма класация къде е Плевен по този показател. Има медиен комфорт за местната власт, за който писахме, има и причини за това. И една от тях е страхът, за който говори Еми Барух, чиято статия публикуваме. В Плевен си е страшно да попиташ как Камен Балбузанов придоби “Плевенски хляб” ? Как  Сталийски – младши стана собственик на “Рубин” ? На кой кмет “Билла” плащаше всеки месец комисионни ? Кой депутат е с огромно имение в Испания ? Как се сдоби с казина в Плевен братът на известна спортистка ? Ами сметките в КТБ на плевенски магистрати ? Ами двамата ЧСИ-та разследвани за присвояване на суми и корупция ?

Дори самото задаване на подобни въпроси вече крие рискове. И се питаш “Струва ли си” ? Заради какво, заради кого ? След спирането на “Всяка неделя” не съм чула да има всенароден гняв в защита на журналист. Така че, когато някой ми говори за свобода на словото, нека най-напред ми каже той свободен ли е ? В момента единствената свобода опира до хляба и думите на проф. Сендов: “Всички вкупом съгрешихме”.

Да ни е честит празника …..

Прочетете също

Фондация „Аз съм Кайлъка” поиска безвъзмездно ползване на къщата на ген. Винаров. Общинският съвет ще решава

Предложение да се учреди безвъзмездно право на ползване на фондация „Аз съм Кайлъка” върху недвижим …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *