Начало | Новини | 3-ти май – ден на свободното слово ! Не и в България !

3-ти май – ден на свободното слово ! Не и в България !

Да публикуваш информация, че днес е Деня на свободното слово, когато ти самия си окован в страха си от  зависимости, безпаричие, безработица – това ми дойде в повече. България е на 109-то място по свобода на словото в класацията “Репортери без граници” за 2017 г.  На картата на класацията България е единствената страна от ЕС отбелязана в червено на картата. Единствената европейска държава с тази индикация е Беларус. Държави като Киргизстан, Тунис, Панама, Габон и Боливия изпреварват  България по свобода на словото.

Няма класация къде е Плевен по този показател. Има медиен комфорт за местната власт, за който писахме, има и причини за това. И една от тях е страхът, за който говори Еми Барух, чиято статия публикуваме. В Плевен си е страшно да попиташ как Камен Балбузанов придоби “Плевенски хляб” ? Как  Сталийски – младши стана собственик на “Рубин” ? На кой кмет “Билла” плащаше всеки месец комисионни ? Кой депутат е с огромно имение в Испания ? Как се сдоби с казина в Плевен братът на известна спортистка ? Ами сметките в КТБ на плевенски магистрати ? Ами двамата ЧСИ-та разследвани за присвояване на суми и корупция ?

Дори самото задаване на подобни въпроси вече крие рискове. И се питаш “Струва ли си” ? Заради какво, заради кого ? След спирането на “Всяка неделя” не съм чула да има всенароден гняв в защита на журналист. Така че, когато някой ми говори за свобода на словото, нека най-напред ми каже той свободен ли е ? В момента единствената свобода опира до хляба и думите на проф. Сендов: “Всички вкупом съгрешихме”.

Да ни е честит празника …..

Прочетете също

Общия градоустройствен план ще обсъжда Общинският съвет на Плевен

Общият устройствен план /ОУП/ на град Плевен и землището му ще бъде представен този месец …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *