3 декември – Международен ден на хората с увреждания

Снимка – Интернет.

Международният ден на хората с увреждания   е обявен от Генералната асамблея на ООН през 1992 г. да се празнува на 3 декември.

Държавите, които членуват в ООН и международните организации, са призовани да честват Деня на хората с увреждания и да провеждат постоянни мероприятия за интегрирането им в обществото. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъп до общата архитектурна среда на хората с увреждания,  достъп до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване на политики и стратегии за тяхната интеграция.

В световен мащаб над един милиард души, или около 15% от населението има някаква форма на увреждане.  В България, по данни на Националния статистически институт (НСИ, 2020г.) почти половин милион българи  са с призната намалена работоспособност или степен на увреждане. Над 10 000 от тях са деца.

Хората с увреждания в България се сблъскват с проблеми, за които обикновения човек даже не се замисля. Голяма част от  публичните сгради все още не са пригодени за хора със специални потребности,  използването на градски и междуградски транспорт, е затруднено. В повечето населени места дори разходка по тротоара с количка е невъзможно.   

Република България все още не е предприела действия за присъединяване  към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, а това е първият международен договор в сферата на правата на хората с увреждания със задължаващ характер. Документът разглежда проблемите им изцяло в перспективата на човешките права, посочвайки мерките, които държавните и недържавните структури трябва да предприемат, за да гарантират, че правата на хората с увреждания се спазват наравно с правата на всички останали.

Въпреки, че с усилията си държавни и неправителствени организации бавно, но необратимо променят негостоприемната социална среда, обществото ни все още дължи много на хората с увреждания. Дължим подкрепа и на родителите на деца с увреждания, решили да дадат на тези деца шанса да растат в семейна среда.

Споделете:

Прочетете също

Централна Северна България с онлайн портал за култура и туризъм „Ела и преживей!“

Снимка – Областна администрация – Плевен Преди няколко седмици бе поставено началото на онлайн регионален …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.