29 юни – Международен ден на река Дунав

DYNAV jpg

Дунав е втората по дължина река в Европа. Дунав протича през територията на десет държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна, а притоците му обхващат много други страни. За да се привлече вниманието към проблемите на околната среда, да се опазят флората и фауната на една от най-важните европейски реки и да се подчертае културата на народите, живеещи в нейния басейн, 29 юни беше обявен за Международен ден на Дунав.

На този ден по бреговете на Дунав и реките, които се вливат в него, се провеждат фестивали, срещи и конференции на специалисти, художествени изложби, образователни програми и екологични събития. Тържествени прояви са предвидени в крайдунавските градове от област Плевен – Белене, Никопол, Гулянци.

29 юни е обявен за Международен ден на река Дунав, за да се повиши осведомеността по проблемите на околната среда, да се защити флората и фауната на една от най-важните реки в Европа и да се подчертае културата на народите, живеещи в нейния басейн. Отбелязва се от 2004 г. по инициатива на Международната комисия на ООН за опазване на басейна на река Дунав.

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *