29 юни – Ден на река Дунав

БЕЛЕНЕ, НИКОПОЛ, ГУЛЯНЦИ И СЕЛО БАЙКАЛ СЕ ВКЛЮЧВАТ В ПРАЗНИКА НА РЕКА ДЕНАВ.

Dunav
Река Дунав. Снимка – интернет.

Денят на река Дунав се отбелязва от 29 юни 1994 г., когато 13 държави и Европейската комисия подписват международната Конвенция за опазване на реката. За първи път Денят на Дунав се чества през 2004 г.  На 29 юни е подписана Конвенцията за сътрудничество при опазване и устойчиво използване на река Дунав.

С традиционни ритуали ще започне 29 юни в Байкал, като са предвидени още наблюдения на птици, изследване на вода от реката, приложни работилници. „Моето приключение край Дунав“ се е провело за поредна година в Гулянци. Освен традиционните художествени и музикални надпревари, през тази година в Никопол ще има и състезание с хвърчила. 4 дни Белене ще бъде подвластен на фестивал, посветен на Дунав, с много концерти, състезания и занимания за малки и големи. Кампанията „Да изчистим Дунав заедно“ ще акостира в Деня на Дунав в Свищов с голяма акция за почистване на брега от отпадъци, образователни и екологични дейности, насърчаващи разделното събиране на отпадъците, атракции с каяци и други.

„Открий Дунав“ е тазгодишното мото на кампанията. Целта е да се насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опознаването на реката и притоците й с цел по-ефективното им опазване. Мисията на Деня на Дунав е да привлече вниманието към значението и опазването на реката и притоците й. Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав.

Споделете:

Прочетете също

408987243 738265558345259 9132600215669789978 n

Кметът на Червен бряг присъства на общо събрание за управление на отпадъците

Кметът на община Червен бряг Атанас Атанасов присъства на общо събрание на Регионалното сдружение за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *