289 пожара от началото на месец юли 2021г. до 2 август

МВР Плевен. Снимка – Интернет.

От  Областна дирекция на МВР – Плевен с призив към гражданите за отговорно поведение сред природата:

С настъпване на засушаването и появата на суха тревна растителност многократно се повишава рискът от пожари. Много често сухата растителност се пали, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност и пламъците могат да засегнат сгради, земеделски или горски насаждения, а също застрашават човешкия живот. Наглед безобидни на вид запалвания са причина за развитие на големи пожари, които изпепеляват вилни и стопански постройки, горски масиви и насаждения. Реална е опасността пламъкът от една клечка кибрит да прерасне в горски пожар или да обхване масив с житни култури, с трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и да нанесе значителни икономически и екологични щети.

От началото на месец юли 2021 година до 2 август са възникнали общо 289 пожара,  от които в стърнища, житни блокове, сухи треви, нискостеблена растителност  и отпадъци са 212.

Снимка – Пресцентър на ОД на МВР – Плевен.

Напомняме, че е категорично забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи в горските територии извън определените за целта места, както и на стърнища и суха трева като  санкциите за нарушителите са в размер от 200 до 2 000 лв.

Изрично се забранява паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви със зърнено житни култури и в непосредствена близост до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата, както и паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици).

През целия пожароопасен сезон служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен осъществяват засилен контрол за спазване изискванията за пожарна безопасност от страна на всички юридически и физически лица – собственици и ползвателите на

горски територии и земеделски земи, както и лицата пребиваващи или извършващи дейности в близост да тях.

За да се намали риска от пожари през летния сезон е необходимо:

– Да не се пали огън на открито във ветровито време.

– Да се проявява изключителна предпазливост при палене на огън за битови цели в селските дворове. Огнището трябва да бъде обезопасено!

– Огънят следва да бъде обилно загасен с вода и засипан с пясък.

– Да се почистят сухата растителност и горимите отпадъци на разстояние 5 метра около сгради, вили, открити складове, промишлени, търговски обекти и стопанските дворове и сеновали.

– Изключително опасно е изхвърлянето на фасове от балкони, както и в близост до горски и земеделски площи, както и на стъклени бутилки, които могат да имат ефекта на лупа.

 Призоваваме гражданите за отговорно поведение сред природата и в местата с повишена пожарна опасност като в близките дни, в които е обявен висок риск от пожарна опасност и много топло и сухо време, да се ограничат до минимум дейностите в земеделски земи и горски територии, като се извършват най-необходимите свързани с прибиране на реколтата.

При пожар в дома, в двора, в полето или в гората, незабавно съобщете на телефон 112.

 ОД на МВР Плевен

Споделете:

Прочетете също

Общинският съвет утвърди средства за подпомагане на спортни клубове в община Плевен

Снимка – Плевен прес. Общинския съвет – Плевен, утвърди средства за подпомагане на спортни клубове, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *