28 януари – Европейски ден за защита на данните

На 28 януари Европа отбелязва Деня за защита на данните – инициатива, която цели да привлече вниманието към начина, по който се събира и използва личната информация.

Европейският парламент работи по актуализиране на остарялото, вследствие на технологичните промени, законодателство от 1995 г. за защита на данните, което е призвано да попречи на злоупотребата с лична информация от частни компании или обществени институции. Заплахата е често подценявана и дори пренебрегвана, показва проучване на ЕП.

България подписва конвенцията за защита на личните данни на 2 юни 1988 г., ратифицирана е със закон на 29 май 2002 г. и влиза в сила за България на 1 януари 2003 г.

За първи път у нас европейският Ден на защита на личните данни се отбелязва през 2007 година.

Основната цел на Деня за защита на данните е повишаване на информираността и насърчаване на инициативите и добрите практики за разбиране правата, правилата, рисковете и гаранциите, свързани с обработването и защитата на личните данни.

Динамичното развитие на технологиите и увеличението на информационните потоци по света поставят нови предизвикателства пред защитата на правото на неприкосновеност на личните данни.

Отговорност на всеки е да се запознае с измеренията на правото си на неприкосновеност и възможностите за защита.

Споделете:

Прочетете също

В Червен бряг наградиха 17 спортисти и един треньор за високи спортни резултати

Д-р Цветан Костадинов, кмет на Община Червен бряг и Патрицие Найманова, носител на два златни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.