28 декември – Международен ден на киното

ejdunaroden den na kinoto
Киносалон през 2021г. Снимка – Интернет.

На  28 декември през 1895 г. в парижкото кафене “Салон Индиен дю Гран Kафе” французите Огюст и Луи Люмиер правят първата публична прожекция в присъствието на 35 души.

На прожекцията е представен първия филм на братя Люмиер “Работници напускат фабриката Люмиер в Лион” и още 9 кратки серии от движещи се фотографии. Всяка една от лентите е 17 метра дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Общо чистият доход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е от 33 франка. / Haй-cĸъпият филм нa вcичĸи вpeмeнa e Ріrаtеѕ оf thе Саrіbbеаn: Оn Ѕtrаngеr Тіdеѕ (Kapибcĸи пиpaти: B нeпoзнaти вoди) oт 2011 г. Бюджeтът мy e 378 милиoнa дoлapa. „Отмъстителите: Краят”, пуснат по кината през 2019 г., е филмът с най-много приходи – близо 2,8 млрд. долара/

Първите кинопрожекции в България са се състояли в началото на декември 1896 г. в София, от професор Мелинсон в салона на хотел „Македония“ и кафене „България“. Според вестник „МИР“ са прожектирани „пет хубави картини из живота, предадени много добре от киноматографа“.

Комедията „Българан е галант“  е първият български игрален филм. Прожектиран е за първи път на 13 януари 1915 г. и е черно-бял и „ням“. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов. Смята се, че филмът е загубен и са останали едва 1 – 2 кадъра от него.

На 4 декември 1908 г. в София е открит първият киносалон в България и един от първите в Европа – “Модерен театър”. Пресата отразява събитието със следната публикация: „Софийският „Модерен театър“ е вече открит и уморените столични граждани всеки час могат да намерят там почивка срещу 30-40 стотинки. Приятно забавление за окото“. Киносалонът е побирал около 400 зрители – „72 балконски места, 10 ложи и 280 места в партера”.

Модерен театър София
Кино “Модерен театър”, София. Снимка – Интернет.
Споделете:

Прочетете също

voda

Ето къде спират водата днес в Плевен и областта

Поради ремонтни дейности на вътрешен водопровод в Плевен днес, 14 юни, от 09:30 до 13:30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *