27 септември – Честит Национален Ден на краеведа

Честит професионален празник на съвременните възрожденци – краеведите ! Снимка – интернет.

На 27-ми септември българските краеведи имат своя професионален празник – Национален Ден на краеведа.

Организираните краеведи се появяват след писмото на Юрий Венелин до Васил Априлов на 27 септември 1837 г. Слаба е била организираността им в онези времена, но ентусиазмът им е станал нарицателен и днес се нарича възрожденски. Техният брой все повече се е увеличавал и в наши дни те не само събират и съхраняват ценностите на историческото минало, но и го изследват и публикуват статии, монографии, истории на селища, участват в дискусии, в научни конференции от местен, национален и международен мащаб. Присъстват в електронните медии, инициират създаването на паметни знаци, възстановяването или опазването им.

Плевенското дружество „Краезнание” има своята утвърдена роля в изучаването и съхраняването на историята на плевенския край. Многобройните им проучвания, монографии, сборници, статии съхраняват за поколенията историческата памет за личности и събития в плевенския край.

Във връзка с днешния Национален ден на краеведа отърсихме на мобилния телефон г-н Петко Дилков от дружество „Краезнание” – Плевен. За съжаление не успяхме да се свържем. Независимо от това, пожелаваме на него и неговите колеги, както и на всички уважаващи делото на краеведите наши читатели, много здраве и борбеност в защита на българската родова и историческа памет !

Честит празник !

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *