26 септември – да си спомним за Ран Босилек

Ран Босилек /1886 – 1958/. Снимка – интернет.

Навършват се 136 години от рождението на Генчо Станчев Негенцов /Ран Босилек/. Роден на 26 септември 1886 година в Габрово. Има двама братя и две сестри. Единият му брат е д-р Христо Негенцов – професор по педагогика. Другият му брат – Никола Негенцов е създател на метеорологията във Военно-въздушните сили. Сестра му Цанка е учителка. Той е най-близък с другата си сестра – Пенка.

Баща му – Станчо, е дребен занаятчия и опълченец от Освободителната война. Много трудолюбив и благ човек. Умира, когато момчето е на седем години. Майка му – Мария, остава вдовица с пет деца. Въпреки всекидневната борба с бедността, тя намирала време да им разказва увлекателно народни приказки.

През 1904 година завършва Априловската гимназия в Габрово. Веднага след това, в продължение на няколко години работи като учител. Именно за своите малки ученици той пише първото си детско стихотворение “На косичка”, публикувано в списание “Светулка”.

Когато решава да учи за висше образование, отива в Софийския университет, където следва Славянска филология. Няколко години след това завършва право с докторат в Брюксел, Белгия. Намира си работа като адвокат и работи като такъв цели осем години, но любовта му към децата е толкова голяма, че той решава да им се отдаде изцяло и да продължи да пише за тях. Става редактор в списание “Светулка”, след това и във вестник “Врабче”, а по-късно и в издателство “Хемус”.

В Белгия от носталгия към дома и близките си пише “Облаче ле, бяло”. Текстът се превръща в символ на българските емигранти. А по-късно, прибрал се в България, самият Ран Босилек обича да си прави импровизирани анкети сред случайно срещнати хора на улицата. Той ги питал дали знаят кой е написал “Облаче ле, бяло”. Когато му отговорели, че това е народна песен, бил доволен и казвал, че по-голямо признание не може да има.

Има над 200 книги, преразказва български, руски, японски, индийски, шведски, норвежки народни приказки, превежда или адаптира творби от световната литературна класика – на Братя Грим, Марк Твен, Пушкин, Чехов, Омир. Активно участва при съставянето на устава, учредяването и работата на първото Дружество на детските писатели.

Той е един от създателите на художествено оформената детска книга в България. През 1932 книгата “Неродена мома” с преразказани приказки от Ран Босилек и илюстрации на Георги Атанасов на издателство “Хемус”, печели престижната международна награда “Шумейкър” на Втората международна изложба на книгата в Брюксел.

Умира на 8 октомври 1958 година в София.

Ран Босилек е най-обичаният от малки и големи деца български творец. Самият му псевдоним носи усещането за ухание, цвят и вечност.

Точно такива са и неговите произведения – изпълнени с любимите аромати от детството, весели, цветни и повече от вечни. В центъра им са децата и тяхното възпитание и израстване. Той се стреми да посее у тях възможно най-много добродетели по забавен и лесен за възприемане начин.

Ако на вашето дете сте прочели „Неродена мома”, „Патиланско царство”, „Клан недоклан”, „Косе-Босе”, „Незнаен юнак” или „Родна реч омайна сладка…” – детето ви вече е поело част от добротата и вълшебствата на света.

Ако сега детето ви прочете„Почакай, есен мъгловита!  Не пращай още дъжд и кал!Че бързо лятото отлита,пък аз не съм се отиграл!”/”Есен”/

ще заобича този автор, защото познава детската душа.

В днешния глобален интернет свят, в който живеем, Ран Босилек е спасителната глътка на човечност, мечти и детска чистота.

Споделете:

Прочетете също

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

Снимка – интернет. Международният ден на хората с увреждания е обявен от Генералната асамблея на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *