25 ноември – Българската православна църква почита Св. Климент Охридски, а софийският университет – своя патрон

25 ноември - Българската православна църква почита Св. Климент Охридски, а софийският университет – своя патрон
СУ “Св. Климент Охридски”. Снимка – интернет.

Свети Климент Охридски е средновековен български учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа. Православната ни църква го тачи като един от светите Седмочисленици.

25 ноември - Българската православна църква почита Св. Климент Охридски, а софийският университет – своя патрон
Икона на Св. Климент Охридски. Снимка – интернет.

Известно е – от по-късни старобългарски жития – че през 868 г. Климент придружава Кирил и Методий по време на посещението им в Рим.  Изворите заговарят отново за Климент след смъртта на Методий на 6 април 885 г.Срещу учениците на Методий – около двеста свещеника и дякони – започват държавни гонения.] Някои са продадени в робство, други прогонени от домовете си и бити, а по-главните са затворени. Теофилакт дава имената на петима от затворените – Горазд, Климент, Лаврентий, Наум и Ангеларий.

След кратък престой в затвора, Климент и спътниците му са осъдени на вечно изгнание и биват ескортирани до крайдунавските области. Заедно с Наум и Ангеларий, Климент стига до Дунав, пресича го на импровизиран сал „от три липови дървета“ и така през зимата на 885 – 886 г. тримата достигат Белград, който по това време е българско владение. След пристигането в България Климент – вероятно през 886 г. – е изпратен като мисионер в областта Кутмичевица,в Македония, наскоро включена в границите на българското царство.

Климент умира на почти осемдесетгодишна възраст, на 27 юли 916 г. в Охрид. Погребан е в притвора на манастирската църква „Св. Пантелеймон“ („Стари Св. Климент“), превърната около 1515 г. в джамия, възстановена от руините през 2001 – 2002 г. Скоро след смъртта си Климент е канонизиран

Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения.

Не случайно първото българско висше училище избира за свой патрон именно Св. Климент Охридски На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет определя деня на св. Седмочисленици – 25 ноември, за празник на Висшето училище. В Правилника на Университета от 1905 г. за пръв път е записан текстът, че 25 ноември, денят на св. Климент Охридски, става патронен празник на Университета.

От 1916 г. в резултат на официалното приемане на Григорианския календар в България, годишният празник на Университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност.

След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на св. Климент Охридски отново става 25 ноември и от 90-те години на ХХ в. е патронен празник само на Софийския университет. Осми декември остава светска дата и продължава да обединява българското студентство в страната с изключително популярния му празник. Така на практика се получава, че преподавателите и студентите от Софийския университет честват два академични празника – патронния и общостудентския, съдържащи общ произход.

На днешния ден да отдадем почит към делото на Св. Климент Охридски и да поздравим всички плевенски студенти в СУ „Св. Климент Охридски” с техния патронен празник ! Бъдете здрави и стремителни в обучението и целите си !

Прочетете също

Плевенски ресторанти и заведения няма да протестират

Плевенски ресторанти и заведения няма да протестират

Затворени заведения в Плевен. Снимка – фейсбук. По повод обявеният от СЗБ /Сдружение на заведенията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *