25 май – Честит Спасовден !

Спасовден page 0001

Снимка – интернет.

Православната църква почита днес, Възнесение Господне. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово – Великден. Според Новия завет след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек.

На 40-тия ден, придружен от апостолите си и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се въздигнал в небесата. С възнесението си Исус завършил делото на спасението.

Българският народ нарича празника Спасовден, Денят на Спасителя. В събота след Спасовден е една от трите големи задушници, наричана „Черешова задушница“.

Според народния календар на Спасовден се вика дъждът, като се обикалят нивите и ливадите и се пеят обредни песни. Вярва се, че ако вали на Спасовден, годината ще е богата и реколтата – обилна. Денят се свързва и с култа към мъртвите. Вярва се, че душите им били “разпуснати” на Велики четвъртък и са се “прибирали” на Спасовден.

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори и цветари.

Имен ден празнуват Спас, Спаска, Спасена и др.

Споделете:

Прочетете също

sireni

Тестват сирените в Плевен на 2 юни

Тестват сирените в Плевен на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *