25 души са дарили безвъзмездно кръв в Никопол

Д-р Василина Василева – началник отделение „Кръводаряване“ в Районния център за трансфузионна хематология /РЦТХ/ – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Районния център за трансфузионна хематология /РЦТХ/-Плевен, проведе акция по безвъзмездно кръводаряване в община Никопол.

На 18-ти и 19-ти май, в Медицинският център намиращ се до сградата на Общината, акцията е започнала в 9:15 часа и е продължила до 13:30 часа.

Припомняме, че на 16 май на площад „Възраждане“ в Плевен, проведената акция на открито премина успешно. Безвъзмездно дарилите кръв в Плевен бяха общо 9 души. Линк

За „Плевен прес” д-р Василина Василева, началник отделение „Кръводаряване“ в Районния център за трансфузионна хематология /РЦТХ/ – Плевен, разказа подробности за провелата се акция по кръводаряване в Никопол: „Най-важното е, че акцията в Никопол започна много успешно. Оказа се, че има много повече желаещи, отколкото ние се бяхме подготвили. Когато се правят подобни бригади на нас ни дават информация горе долу, колко души се очаква да дойдат, защото се изисква предварителна подготовка. От Общината ни казаха първоначално да сме подготвени за около 15 души, но хубавото е, че дойдоха много повече, а именно около 30 души. Нашата подготовка за община Никопол беше за 20 човека. Поради големият интерес от страна на безвъзмездните дарители, акцията в Никопол продължи и днес. Общо за двата дни /18 и 19 май/ хората дарили безвъзмездно кръв в община Никопол са 25 души. Дарена кръв е от различни кръвни групи.

Понякога имаме по-натоварени дни, но има и такива с по-малко кръводарители. През изминалият ден /18 май/ в РЦТХ-Плевен кръв са дарили общо 14 души. Това по никакъв начин не попълва дупките, които са по болниците.

От началото на тази седмица, в сравнение с предходни седмици имаме много безвъзмездни дарители“, добави д-р Василева.

Споделете:

Прочетете също

115 години от провъзгласяването на Независимостта на България

Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *