240 ученици посреща обновеното Общоградско средношколско общежитие в Плевен

240 ученици са настанени в Общоградско средношколско общежитие – Плевен за новата 2020/2021 учебна година. Те са от различни населени места в област Плевен като Белене, Кнежа, Никопол и други, ученици са в професионални гимназии и средни училища в града, научихме от  директора на ОСО – Плевен Веселка Лилова.

Капациетът на Общежитието е запълнен, дори 30 деца са били пренасочени към други места за настаняване от този тип в града. Във връзка с изискванията за безопасност заради Ковид-19 и в ОСО – Плевен са предприети необходимите мерки. Осигурени са дезинфектанти, термокамера измерва температурата на децата на входа на Общежитието, в сградата стрелки указват посоката на движението към входа и изхода, изпълнени са всички задължителни и препоръчителни указания.

През месеците, в които учениците не са били в Общежитието, е извършен ремонт. Обновени са общите помещения и стаите, сменено е осветлението, монтирана е нова озвучителна система. Учениците имат възможност да използват и обордувана кухня, в която да приготят или претоплят храната си. На приземния етаж на сградата е фитнес залата и залата за танци.

Тъй като в ОСО –Плевен се полагат грижи за учениците 24 часа в денонощието, екипът е от 8 възпитатели с педагогическо образование. Докато времето е хубаво сме предвидили да провеждаме занимания на окрито в двора – спорт, народни танци, имаме планове да организираме футболен отбор, разказва Веселка Лилова.

Една от неосъществените мечти на екипа на ОСО –Плевен е провеждане на фестивал на всички общежития от този тип в страната.Той е бил подготвян за края на април, но COVID епидемията го е осуетила. Намерението ни е през тази учебна година да успеем да осъществим тази наша идея, подчерта Лилова. И добави, че един от успехите на екипа е спечелен проект към МОН за обновяване на базата с кабинет за занимания по интереси.

Впечатление в сградата на ОСО – Плевен правят патриотичните кътове. Портрети на видни българи – ханове, царе, книжовници, възрожденци,  революционери посрещат децата по коридорите. Идеята за оформянето е на възпитателя Свилен Стойчев, който е и участник в похода „По стъпките на Апостола”. Фоайето на 4 етаж на Общежитието е посветено на „Стария Плевен” с любопитни фотоси на града ни от преди 100 години. Този кът е оформен  по идея на Румяна Цолова. Възпитателят Златка Чардакова пък занимава младежите с танци на двора, помага им по български език. Екипът ни е разнороден и всеки от нас помага на децата, категорична е Веселка Лилова.

Работата с деца, особено с тийнейджъри, за които трябва да се полагат грижи 24 часав денонощието е не малка отговорност. Въвели сме правила, които се спазват от децата, казва Веселка Лилова. От другата страна са родителите, които търсят сигурност и среда за своите деца.

Директорът на ОСО –Плевен отправя своите пожелания за една успешна учебна година, най-вече присъствена за учениците и техните учители, и разбира се да бъдат здрави.

Прочетете също

Фиданки ще заменят премахнатите стари или болни дървета по плевенските улици

Фиданки ще заменят премахнатите стари или болни дървета по плевенските улици

Млади фиданки ще заменят стари и болни дървета по плевенските улици. Снимка – Пресцентър. Млади …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *