24 юни – Рождество на Свети Йоан Кръстител

Икона на Св.Йоан Кръстител. Снимка – Интернет.

На 24 юни е един от шестте пъти в годината, на които църквата почита Свети Йоан Кръстител,  известен и като Йоан Предтеча. Той е братовчед и предшественик на Иисус Христос, който според Евангелието, предсказва пришествието на месията.

Йоан Кръстител се ражда половин година преди Иисус Христос. Син е на свещеника  Закария – от рода на Аарон и праведната Елизавета – от рода Давидов.  През 29 година започва своите проповеди.  Той извършва обичайното за юдаизма ритуално измиване „миква“, придавайки му нов духовен смисъл, и придобива голяма популярност сред жителите на Йерусалим от всички социални класи. Дава Свето Кръщение и на Иисус Христос.

Йоан Кръстител кръщава Иисус. Снимка – Интернет.

Наказан е чрез отсичане на главата по заповед на Ирод Антипа. Юдейският цар Ирод се опитва да съблазни жената на своя брат Филип, Иродиада. Йоан Кръстител става свидетел на случващото се и се обръща към него с изобличителните думи: „Ти не трябва да я имаш!“. След тези си думи той е затворен в тъмница. На рождения си ден Ирод дава пиршество и дъщерята на Иродиада — Саломе, танцува за него. След като тя приключва танца си, той ѝ се заклева, че ще ѝ даде каквото поиска. Саломе пита майка си какво да пожелае, а тя ѝ отговаряː „Главата на Йоана Кръстителя“. За да изпълни клетвата си, Ирод дава заповед да обезглавят Йоан и да донесат главата му на тепсия на танцьорката.


„Саломе с главата на Йоан Кръстител“ художник Бернардино Луини, около 1510г. Снимка – Интернет.

След като му отсичат главата, Иродиада нарежда да не я погребват заедно с тялото, тъй като се страхува от възкресението на страшния пророк. Затова заравят главата му на тайно място. Нейната придворна Йоана, жената на Хуза, не може да търпи главата на един Божи човек да остане на това безвестно място и тайно я откопава. Отнася  я в Йерусалим, където я погребва в Елеонската гора.

По-късно  монах с името Инокентий се заселва в Елеонската гора на същото място, където е погребана главата на Йоан Кръстител. Пожелава да си иззида килия и  намира съд, в който има глава.  По тайнствен начин му е явено, че е на Предтечата. По Божията промисъл тази чудотворна глава се предава от ръка на ръка до времето на благочестивата царица Теодора – майка на Михаил и жена на цар Теофил – и по времето на патриарх Игнатий е пренесена в Константинопол.

Омаядската джамия в Дамаск. Снимка – Интернет.

Според други източници, главата на Йоан Кръстител е погребана в църква, основана от царица Елена (майка на Константин Велики) по време на поклонението ѝ по Светите земи и носеща неговото име. Църквата „Св. Йоан Кръстител“ в Дамаск просъществува до 635 г., когато мюсюлманите завземат града и я превръщат в джамия, известна днес като Омаядската джамия или Голямата джамия. Тя е сред най-големите в света. В нея и до днес се съхранява главата на Йоан Кръстител, открита при археологически разкопки.

През 2001 г. папа Йоан-Павел II посещава Дамаск и Омаядската джамия и се покланя на мощите му. Така става първият папа, влязъл в джамия.

Средновековен манастир „Св.Йоан Кръстител“ на остров „Свети Иван“ до Созопол. Снимка – Интернет.

На 28 юли 2010 година в България при археологическите проучвания на средновековния манастир „Свети Йоан Кръстител“ на остров Свети Иван, близо до Созопол, в основите на най-старата му църква, построена в края на IV – началото на V век, при разчистването на основата на олтарната маса, под пода е открит мраморен реликварий (мощехранителница). Той е с форма на малък саркофаг, дълъг 18 cm и висок 14 cm. Реликварият от алабастър съдържа части от ръка, лицева част и зъб.  Според някои български учени откритите мощи принадлежат на Свети Йоан Кръстител и са донесени в Созопол през 4 век от Константинопол.

През юни 2012 година екип на професорите Том Хигам от Оксфордския университет и Ханес Шрьодер от университета в Копенхаген публикуват ДНК анализ, според който всички намерени частици са на един и същи човек, който е живял в Близкия изток в началото на 1 век след Хр. Мощите се съхраняват в созополската църква „Свети свети Кирил и Методий“.

Прочетете също

Акция на полицията в Плевен „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Акция на полицията в Плевен „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Снимка – Интернет. Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *