24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност

241

От 30-ти декември 1980 год. Св. Св. Кирил и Методий са съпокровители на Европа, провъзгласени от папа Йоан Павел II.

На 24-ти май 1851 година в Пловдив за първи път се честват Св.Св. Кирил и Методий. По-късно денят се празнува като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Декември, 2020 година Народното събрание решава: “24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост” се заменят с “24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”.

За глаголицата и Кирилицата
Думата “азбука” произлиза от имената на първите две букви от глаголицата – азъ и боукы.
Глаголицата

е азбуката, която е била създадена от двамата братя. Техните ученици създали по-лесни за изписване букви и тази азбука била наречена кирилица в чест на Кирил. Глаголицата представлява система от графики. Тя се е състояла от 38 букви, предназначени да отразяват съвсем точно звуковите особености на старобългарския език.
Кирилицата била създадена към края на IX век, вероятно в Преславската книжовна школа. Тази азбука включвала 24 букви от гръцката азбука. Към тях били добавени още няколко букви, които отразявали спецификите на старобългарската реч. Кирилицата и глаголицата се ползвали едновременно в продължение на няколко века. На глаголица били писани църковните книги, а на кирилица – светските. Постепенно обаче новата азбука изместила глаголицата.

Около 10 % от държавите на планетата днес пишат на кирилица.

Върви, народе възродени!
“Върви, народе възродени” е химнът на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Автор на текста е поетът Стоян Михайловски, който написал стихотворението през 1892г. Първоначалният текст бил озаглавен „Химн на Св.Св. Кирилъ и Методий” и включва 14 куплета, от които днес изпълняваме най-често първите шест. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открил стихотворението в учебника на свой ученик. Изключително вдъхновен, той написал музиката към него само за около четвърт час.
Стихотворението “Върви, народе възродени” е преведено на 21 езика.

И накрая – един народ върви към „светли бъднини” с книжовност и знание. По пътя към знанието ни водят учители, творци, мислители. Един от тях е казал „Мисля, следователно съществувам” /Рене Декарт/. В основата на нашето съществуване е мисълта. Следователно колкото по-ясно, логично и ефективно мислим, толкова по-добре ще живеем.

Един чудесен повод в ден като днешния – 24-ти май, да се замислим защо ни е потребен този ден ? Разбираме ли неговите послания в технологичното време, в което живеем ? На кого за какво е нужен 24-ти май ? Празничната му дреха ли ни трябва, или скритото му съдържание ?

Когато повечето от нас стигнат до отговорите – може и да се „възродим” като народ. Честит празник !

Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *