230 души ще напуснат БСП в Гулянци след пренаредена листа от ръководството на партията

Община Гулянци 1 1024x461 1
Редактирайки решението на партийния общински съвет в Гулянци, Националният съвет на БСП поставя начело настоящ общински съветник от квотата на ВМРО

Организацията на БСП в традиционно една от най-силните “червени” общини – Гулянци, е пред разпад. Ден след като дългогодишният кмет на града Лъчезар Яков от БСП обяви, че за предстоящият вот ще се яви от КП “Левицата”, масово напускане се очаква и от членовете на местната партийна организация. Причината по техни думи – “недопустимо несъобразяване с решението на Общинската конференция” при подредбата на листата за общинските съветници за предстоящия местен вот през октомври.

Първоначално обявената и гласувана от Общинската организация на БСП в Гулянци листа е променена от централното ръководство, като начело е избран сегашният общински съветник от ВМРО Лъчезар Крумов. Така той е заел водаческото място на Лъчезар Яков, кмет от четири мандата, който е изместен на второто място. Досегашният председател на Общинския съвет в Гулянци Огнян Янчев е пратен на осмо място в подредбата, настоящите общински съветници на партията пък са поставени на незавидни места на дъното в листата. Част от тях – дори изхвърлени от нея.

Това решение на Националния съвет на БСП общинската организация в Гулянци определя като “противоуставно и юридически невъзможно”. За целта те са изпратили резолюция до председателя на партията, в която предупреждават, че е налице “ситуация за масово напускане на партията и листата, както от утвърдените от Конференцията кандидати, така и от голям брой редови членове”.

Подписалите Резолюцията членове на партията са 229 души от всички организации в община Гулянци – Милковица, Брест, Загражден, Долни Вит, Крета, Сомовит, Шияково, Ленково, Гиген, Дъбован, Искър и градската организация в Гулянци. Голяма част от подписалите вече са подали документите за напускане на БСП, останалите предстои да го направят.

“Плевен прес” публикува пълния текст на Резолюцията във вида, в който е адресирана до Корнелия Нинова.

УВАЖАЕМИ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ,

С настоящата Резолюция Общинският съвет на БСП гр. Гулянци изразява своето категорично несъгласие с взетото решение на пленума на НС, проведен на 16.09.2023 година за промени в листата на партията за предстоящите местни избори в община Гулянци.

Считаме, че Вашето решение е в нарушение на основния принцип за демократично участие при взимане на решенията в партията съгласно чл. 5 ал. 4 от Устава на БСП и недопустимо несъобразяване с решението на Общинската конференция.

Определеният от Вас за водач на листата – Лъчезар Крумов е лице изключено от партията и с невъзстановено членство. Актуално е общински съветник от друга политическа партия и категорично не е възможно да е член на БСП, тъй като е налице основание за изключването му по чл. 13 ал. 2 т. 1 от Устава. В този смисъл решението на НС на БСП е противоуставно и юридически нищожно.

Отделно от това е налице забрана изключени социалисти да бъдат кандидати за публични длъжности за период от два мандата, съгласно чл. 41 ал. 4 от Устава.

Взетото решение създава сериозно напрежение в общинската организация на БСП гр. Гулянци. Налице е ситуация за масово напускане на партията и листата, както от утвърдените от Конференцията кандидати, така и от голям брой редови членове.

Създаването на напрежение в организацията преди началото на избирателната кампания е недопустимо, с потенциал да доведе до нейния разпад. Такъв процес ще получи отзвук на общинско, областно и национално ниво и ще е контрапродуктивно за целите на БСП в предстоящата кампания.

Споделете:

Прочетете също

Picture817

Запалват светлините на коледната елха в Червен бряг на 9 декември

Снимка: Община Червен бряг, архив В най-прекрасния месец от годината, изпълнен с вълшебства и надежда, …

2 Последни коментари

  1. Дончо от Русе

    Докога ВМРО ще поставя свои персони без никаква експертиза на такива позиции? Я ги вижте и в ОбС Плевен! Парашутисти!

  2. Тина Ивайлова не прави ли репортаж за тоя Лъчезар Крумов че е бил измамник… Я да видиме чичко гугъл какво ще каже

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *