23 юни – Международен ден на детските SOS селища

eed16ca7ce51ee9edef5fb7dde8ddb07
Снимка – Интернет

SOS Детски селища е независима, неправителствена, международна организация за развитие с нестопанска цел със седалище в Инсбрук, Австрия. Организацията предоставя хуманитарна помощ и помощ за развитие на деца в нужда и защитава техните интереси и права по целия свят. Първото SOS детско селище е основано през 1949 г. в Тирол, Австрия от австрийски филантроп Херман Гмайнер след осъзнаването, че световната война е оставила много деца сираци и пренебрегвани. Днес SOS Детски селища действа в 142 страни и територии по целия свят.

Датата се свързва с годишнина от рождението на австрийския социален педагог, създател на проекта “SOS детски селища” през 1949 година – Херман Гмайнер.

„Международният ден на детските селища на SOS“ за първи път се отбелязва година след смъртта на Гмейнер, т.е. от 1987 г. насам.

Оттогава всяка година се организират детски партита, спортни състезания и културни събития в SOS селища по целия свят. От една страна, това напомня на обществеността за хуманитарните постижения и наследство на Херман Гмейнер. От друга страна, това е ден, който се организира от самите деца, ден в който показват помежду си и призовават обществото към солидарност и съпричастност.

Датата 23 юни е свързана със SOS селищата и в България – през 1990 г. на тази дата е основано първото SOS Детско селище – това в Трявна.

През същата година се учредява националното сдружение SOS Детски селища България. През 1992 г. Сдружението бива прието в голямото семейство на международната организация и България става 124-та страна-член в нея. Деца от различни възрасти и произход живеят заедно в къща с родител на пълен работен ден. Организацията провежда и цял набор от програми и съоръжения за подкрепа социално слаби и обеднели семейства чрез субсидираните детски градини, начални и средни училища, младежки съоръжения, социални и медицински центрове и операции за оказване на помощ при спешни случаи.

Споделете:

Прочетете също

radio

18 април – Световен ден на радиолюбителите

На 18 април отбелязваме световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *