22 февруари – Световен ден на идеята за побратимяване

побратимяване

22 февруари е Световен ден на идеята за побратимяване. Той се отбелязва и се чества по инициатива на скаутите по целия свят.

Основните ценности, залегнали в идеята за побратимяване са приятелството, сътрудничеството и взаимното опознаване на народите. Побратимяването е гъвкав и удобен инструмент за създаване на сътрудничество между малки и големи градове, между села и общини. Когато гражданите от различни местни общности по света се побратимяват, те получават възможност да споделят проблеми, да обменят идеи и да разберат различните гледни точки по въпроси от общ интерес.


Смисълът на побратимяването е в дългосрочното сътрудничество между партньорите, което не се влияе от промените в управлението на общината или от отделни проблеми на местно ниво. Побратимяването означава взаимна подкрепа – подадена приятелска ръка, когато единият от партньорите има най-голяма нужда от помощ.

В историята на българските общини има много примери за добри практики на побратимяване в различни сфери – изкуство и култура, младежки обмен, спортни дейности, гражданско участие, устойчиво развитие, общински публични услуги, местно икономическо развитие, социално включване, солидарност и т. н.

Споделете:

Прочетете също

433572064 725495719568899 5571196715337761241 n 732x1024 2

Местят “Парада на приказните герои” в Кнежа на 24 април заради лошото време

Местят “Парада на приказните герои” в Кнежа от 23-ти на 24 април заради лошото време. Събитието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *