Начало | Новини | 22-ри септември – Ден на българската независимост

22-ри септември – Ден на българската независимост

Манифестът, с който се обявява независимостта на България. Прочетен от княз Фердинанд в църквата “Св. 40 мъченици” – Велико Търново. С Манифеста се отхвърля васалното положение на България спрямо Турция и Фердинанд е обявен за цар. Снимка – интернет.

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. 

На 22-и септември 1908 г. в гад. Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция).

Цар Фердинанд в обкръжение на тогавашното правителство. Снимка – интернет.

Великите сили признават официално независимостта чак след 6 април 1909 година.

Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 година..

Обявяването на независимостта е едно от най- големите постижения в историята на родната ни дипломация. Макар че сме свикнали да го приемаме като един напълно формален акт, то е сред един от онези моменти, които трябва да помним, и с които трябва да се гордеем.

Църквата “Св. 40 мъченици” във Велико Търново. Снимка – интернет.

Прочетете също

От прес службата на Областния управител: собственици на заведения несъгласни с отстоянието от 1.5 м

Среща на собственици на заведения с областния управител Мирослав Петров. Снимка – Плевен прес. С …

3 коментара

  1. Гергана

    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,БЪЛГАРИ!!!

  2. Христина

    Да бяха се поучили днешните пишман политици! Дори Фердинанд – толкова спорна фигура в нашата история, е разбрал че от Независимостта по-добро няма и в алианс се влиза само при война. Благодаря ви Плевенпрес, че ни припомняте историята.

  3. Благодаря Ви за статията,която ни показва едно от най-значимите събития,както и за впечатляващите снимки. Да сте живи и здрави, да ни показвате важните неща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *