Последни новини
Начало | Новини | 2019-та: Минималната пенсия в България – 207.60 лв. В Испания – 835.80 евро.

2019-та: Минималната пенсия в България – 207.60 лв. В Испания – 835.80 евро.

От 1-ви януари 2019-та г. пенсиите за стаж и възраст  на 1 млн. 300 хил. български пенсионери се увеличават с 3.8 %. Минималната пенсия става – 207.60 лв., а социалната – 125.58 лв. Преди празниците на пенсионерите дадоха и по 40 лв. „коледни”. Дори с това увеличение плюс коледните добавки пенсиите в България остават по-ниски от линията на бедността, която е към 330 лв.
Социалният министър Бисер Петков заяви, че няма да има отделно увеличение на най-ниските пенсии /имат се предвид хората пенсионирали се преди 2000 год./

Към всичко това добавете и приетото неадекватно предложение на Обеднените патриоти за увеличение на минималната пенсия на два пъти до 200 лв., което е ръст с 25 %. Това наруши справедливостта в пенсионирането. Хора с по 30 – 40 години трудов стаж получават пенсии колкото хора без един ден работа. На всичкото отгоре  получиха и традиционните за ГЕРБ великденски и коледни добавки. Сега около една трета от пенсионерите получават минимална пенсия.

В същото време вдигат с 10 % държавните заплати. Голяма част от тях отдавна са надминали максималния осигурителен доход от 2 600 лв. По този начин постъпленията в НОИ ще се увеличат минимално, а депутатските заплати, които се изчисляват на база средна работна заплата в държавния сектор, ще се увеличат значително. Пари за пенсии пак няма откъде да дойдат. Приказките за ръст на икономиката на база повишени цени са балон, който рано или късно ще се спука. Защото ръст на производителността няма, след като БВП от производство е едва 30 %. Останалото е от туризъм и услуги. Така че пенсиите не само ще си останат под линията на бедността за години напред, но има опасност и от липсата на пари за изплащането им. Това е отношението на българските политици към пенсионерите.

Какво направиха испанските политици за своите пенсионери ?

На 29.12.2018 г. Министерски съвет одобрява кралски указ за увеличаване на минималните пенсии с 3 %, а всички останали с 1.6 %, както е заложено в испанския държавен бюджет за следващата година. Това обаче стана след като испанските пенсионери излязоха на протест с искане за увеличаване на размера на полагащите им се доходи в синхрон с инфлацията. Тук, нашите пенсионери искат само да им ремонтират клуба. И са доволни.

Пенсионерите в Испания са 10 340 805 души и увеличението на доходите им ще струва 244.66 млн. евро на държавата. В България пенсионерите са малко над 1 млн., сами направете сметка колко „ще струват” на държавния бюджет.

Ето защо от  01.01.2019 год. в Испания  максималната пенсия за трудов стаж става 2 659.41 евро на месец. Минималната – 835.80 евро, вдовишката – 677.40 евро, а социалната за старост /без трудов стаж/ – 433.70 евро.

Пенсионер да си в Испания !

 

Прочетете също

Проф. Атанас Семов с призив за разбиране, председателят на БЛС – с призив да не се лекуват хора, д-р Халваджиян – с фаворит от фейсбук

Проф. Атанас Семов д.ю.н., преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Снимка – интернет. Проф. Атанас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *