Последни новини
Начало | Новини | 2019-та: С над 12 % скача цената на водата в Плевен

2019-та: С над 12 % скача цената на водата в Плевен

От 1-ви януари 2019-та плевенчани ще плащат по 2.73 лв. за кубик вода, вместо досегашните – 2.39 лв. Това е с 12.45 % увеличение в цената. И ако ви се струва малко, имайте предвид, че според приетите от ДКЕВР бизнес планове на В и К дружествата до 2021 год., в т.ч. и на плевенското – цените на водата ще растат.

На 03.10.2018 год. ДКЕВР приема бизнес плана на ВиК – Плевен, в който е заложена новата цена на водата. Красимир Богоев от КНСБ подкрепя плана, като заявява, че „предлаганите цени са под прага на социалната поносимост”. Боряна Джунева, представител на омбудсмана казва, че „ методиката за изчисляване на размера на социалната поносимост на цените за областта не отговаря на действителните доходи на населението”. В отговор Митко Спасов, управител на „ВиК Плевен” ЕООД информира, че дружеството е провело многобройни срещи за обсъждане на цените и обявяването им е направено в съответствие с нормативните изисквания./ www.dker.bg/ Видно от справката на одобрените от ДКЕВР пределни цени за кубически метър вода, то Плевен е с по-висока цена от тази в Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пловдив. /http://www.dker.bg/uploads/2018/prices/prices_vik_01012019.pdf/

Заради скока в цената на водата някои общински съвети реагират. Във Вършец например са изготвили и изпратили в Софийска градска прокуратура сигнал, за грешки в бизнес плана на ВиК  Монтана за 2017 – 2021 год. Това съобщи Дарик радио. „За нас цената в плана е получена чрез „стъкмистика“, не е реална и затова ще дадем плана на Прокуратурата. Ще представим и мотивирани доказателства. Надяваме се да бъдат безпартийни и да направят разследване по този план. Смятаме, че критерият „социална поносимост“, който те са приложили към плана не е реален, а данните не са такива, каквито са написали, за да формират тази висока цена“. Това заяви пред радиото общинският съветник Георги Найденов.

На 19.12.2018 год. Общинският съвет в Казанлък гласува решение, с което Община Казанлък „ще изрази несъгласие и няма да подкрепи предлаганите нови цени на „ВиК“ ЕООД – Стара Загора за периода до 2021 г.
Общинските съветници гласуваха упълномощаването на заместник-кмета по „Инфраструктура, строителство и транспорт“ инж.Даниела Коева да изрази решената позиция на Община Казанлък „против новите цени на „ВиК“, като неин представител в Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ЕООД – Стара Загора. /www.zakazanlak.bg/ За водата казанлъчани ще плащат 3 лв. по новите цени.

В Плевен Общинският съвет няма никакви действия по този въпрос.  Асоциацията по ВиК на Обособената територия обслужвана от „ВиК” ЕООД – гр. Плевен, чийто председател е областният управител Мирослав Николов, а членове кметовете на 8 общини, като за Плевен това е зам. кмета арх. Невяна Иванчева, правят извънредно общо събрание на 10.09.2018 год.. В т. 2-ра от дневния ред е записано: „Разглеждане и съгласуване на Бизнес – план 2017 – 2021” на „Водоснабдяване и канализация ЕООД” гр. Плевен. В протокола от събранието публикуван на интернет страницата на Областна администрация, е записано: „По т. 2 от Дневния ред Председателят предостави думата за изказвания и предложения. Изказвания и предложения не постъпиха. Пристъпи се към гласуване. Представителите на членовете на Асоциацията единодушно при кворум 91.96 % приеха следното решение: „Одобрява и съгласува „Бизнес план 2017 – 2021 г. на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – гр. Плевен”. И един съществен детайл: в тази Асоциация държавата в лицето на областния управител има 35 % дялово участие, а общината в лицето на арх. Невяна Иванчева – 31.60 %. Останалите дялове до 100 % се разпределят между останалите 7 общини.

Както се вижда не само Общинският съвет е безучастен към увеличението на цената на водата, но и въпросната Асоциация. И това при положение, че пак по официални данни загубите  на вода по водопреносната мрежа в страната са 60.76 % за 2016 година. За 2017 год. – те са вече 61.24 %.

Изводите всеки да си прави сам.

Прочетете също

По нещо за всяка възраст в Руския културен център

Руски културен център, РБ “Хр. Смирненски” – Плевен. Снимка – Плевен прес. Регионална библиотека „Хр. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *