20 юни – Международен ден на бежанците

bezhanci jpg

На 4 декември 2000 г. Общото събрание на ООН в Резолюция 55/76 решава, че от 2000 г. нататък 20 юни ще бъде отбелязван като Световен ден на бежанците. Световният ден на бежанците се посвещава на предизвикателствата, с които се сблъскват бежанците всяка година, като в същото време се посвещава и на тяхната смелост и сила. От 2001 г. насам ООН и повече от 100 страни спазват Световния ден на бежанците ежегодно на 20 юни.

Според ВКБООН / Върховен комисариат за бежанците на ООН / в света има над 70 милиона принудително разселени лица. Повече от 21 милиона от тези хора са бежанци, а 10 милиона са без гражданство. Средно дневно 42 500 души бягат от домовете си, за да търсят закрила в границите на собствената си страна или други страни.

Бежанците са сред най-уязвимите хора в света. Конвенцията за бежанците от 1951 г. и нейният Протокол от 1967 г. помагат за защитата им. Тя дефинира кой е бежанец и какви видове правна закрила, друга помощ и социални права следва да получат бежанците в държавите, които са се присъединили към документа.

Основополагащ за нея е принципът на неотблъскване. Съгласно този принцип бежанците не трябва да бъдат отпращани от държавата, в която са потърсили убежище в страна, в която те биха били изправени пред сериозни заплахи за живота или свободата си. Това не важи за бежанци, които се считат  за опасност за националната сигурност на приемащите ги страни.

Някои от правата на бежанците според Конвенцията  от 1951 г. са право на работа, жилище, образование, достъп до съдилища, свободно движение из територията на страната, издаване на документи за самоличност и други.

Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *