Последни новини
Начало | Здравеопазване | 20 октомври – Световен ден на остеопорозата. 10 000 българи умират всяка година от болестта

20 октомври – Световен ден на остеопорозата. 10 000 българи умират всяка година от болестта

Снимка – интернет.

Днес, 20-ти октомври, е Световен ден на остеопорозата. Ден, потънал в тишина заради информационния Ковид потоп.

Остеопорозата е изпреварила онкологичните заболявания, информира СЗО. Нарежда се на второ място след сърдечно – съдовите заболявания. В света всяка трета жена и всеки пети мъж са болни от остеопороза.

Около 430 000 българи са с остеопороза, но само 13 000 се лекуват. Защото не боли и едва когато се счупи някоя кост – разбираме, че е нападнала тялото ни. А счупването на заболялата от остеопороза кост, може да стане както спим, при обръщане в леглото. Както си ходим или при някакво рязко движение. Най-страшно е счупването на бедрената шийка.  При него 20 процента от болните загиват до шестия месеца, поради обездвижване и развитие на пневмонии.

Остеопорозата не се лекува. Може само да се забави развитието ѝ. Правилното хранене е фактор в това отношение. Както и ранното откриване на болестта. До скоро се правеха безплатни прегледи за остеопороза, но заради коронавируса тези прегледи спряха.

Остеопорозата не е болест само на възрастните хора. През последните години се наблюдава тенденция на падане на възрастовата граница. Има случаи на заболели 25-годишни пациенти.

Според много медици, от коронавирус може да не се умре, но от болести като рак, инсулт, инфаркт, остеопороза – умират много повече българи.

Прочетете също

Община Левски раздаде хранителни пакети на засегнати от епидемичната обстановка

Снимка – пресцентър община Левски. Община Левски  раздаде хранителни пакети на крайно нуждаещи се ,засегнати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *