2 300 лв. за председател на РИК и 275 лв. за председател на СИК за изборите на 9-ти юни определи ЦИК

IZBORI

По-високи възнаграждения ще получат членовете на Районните избирателни комисии (РИК) и на Секционните избирателни комисии (СИК)/ПСИК в страната за подготовката и произвеждането на изборите „две в едно“ – предсрочни парламентарни и евроизбори, които ще са на 9 юни, спрямо предишните парламентарни избори на 2 април 2023 г. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия.

На парламентарните избори през април месечното възнаграждение за председател на РИК беше между 1 700 и 1 850 лв. Сега то става 2 300 лв., а възнагражденията за член на СИК/ПСИК в страната нарастват от 195 на 234 лв.

Месечното възнаграждение на председател на РИК за подготовка и провеждане на изборите две в едно на 9-ти юни е – 2 300 лв. На зам. председател на РИК е – 2 100 лв., на скеретар – 2 100 лв. и на член – 1 900 лв.  За подготовка на материали, за обучение на членовете на СИК, за предаване на книжа и материали на СИК, за приемане на протоколите на СИК с данните от гласуването, подготовката на протоколите на СИК и на РИК, както и на останалите книжа и материали за предаване на ЦИК се изплаща допълнително възнаграждение в размер на 400 лв.

Допълнителното възнаграждение се изплаща еднократно едновременно с последното месечно възнаграждение на членовете на РИК. Възнагражденията на членовете на РИК не се облагат с данъци по Закона по данъците върху доходите на физическите лица.

Председателите на СИК/ПСИК ще получават 275 лв., заместник председателите – 255 лв., секретарите – 255 лв., а членовете на СИК – 234 лв. За участие в обучението на СИК/ПСИК от РИК се изплаща допълнително възнаграждение в размер по 20 лв. на всеки участвал в обучението член на СИК. За получаването на бюлетините и другите изборни книжа и материали в деня преди изборите, както и за подреждане на помещението за гласуване, се изплаща допълнително възнаграждение в размер по 15 лв. на всеки участвал член на СИК.

 Членовете на СИК/ПСИК по чл. 285, ал. 1 ИК, които представят протоколите на СИК/ПСИК и другите изборни книжа и материали в РИК, съответно в общинската администрация съгласно чл. 287, ал. 7 ИК, получават допълнително възнаграждение в размер на 25 лв. Възнагражденията на членовете на СИК/ПСИК не се облагат с данъци по Закона по данъците върху доходите на физическите лица.

За повече информация вижте ТУК.

Споделете:

Прочетете също

545359eca6591ac5f37fce801a876dfb 1

Кметът на Червен бряг: 24 май обединява всички нас около езика и писмеността ни като народ

Уважаеми жители на община Червен бряг, Уважаеми педагози, ученици и дейци на културата, Честит 24 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *