19 май – Световен ден за борба с хепатита / обновена /

hepatitis

Като ХЕПАТИТ се означава всяко възпаление на черния дроб, резултат от различни причини. Снимка – Интернет

Денят за борба с хепатита  се отбелязва от 2006 година по инициатива на Европейската организация на пациентите с чернодробни заболявания и на Световната здравна организация с цел  подкрепа на пациентите, носители на вируса на хепатит.

 Годишно от вирусен хепатит умират четири пъти повече хора, отколкото от СПИН.

Всеки дванадесети човек по света е носител на вируса на хепатит, като той дори  не  подозира за това. Причината  е безсимптомното протичане на болестта.

Хепатит А, наричан ” болест на мръсните ръце” се разпространява по фекално-орален път и се убива от обикновени дезинфектанти.

Хепатит B, наричан още „тихият убиец”, е заболяване на черния дроб, протичащо остро и хронично. В България с най-често боледуващи от остър вирусен хепатит В са хората между 18 и 29 години. Когато стане  хроничен, хепатит В е нелечим до края на живота на човека. Разпространява се предимно по кръвен път – кръвни манипулации, споделени игли при наркозависими, кръвопреливане,  по полов път, при раждане от заразена майка на новородено.

Около  70% от инфектираните с вируса на хепатит С развиват хроничен хепатит C. Разпространява се чрез инфектирана кръв и при полов контакт (около 1%).

Болестта хепатит убива над 1 милион души годишно. По света има над 350 милиона хронично болни.

По данни от РЗИ –  Плевен  в областта  боледували от хепатит общо  за 2020г. са 144 човека. От тях от  тип А – 134 , от тип В – 5, тип С – 1, тип Е – 2, неопределен тип -2. По-често боледуват мъжете.

От хепатит тип А най- много болни са били деца от 5 до 9 годишна възраст, от типовете В и С са боледували хора над 25 годишна възраст.

Най-много регистрирани болни през 2020г. е имало през месец октомври – 38 човека от общия брой. Боледувалите в Плевенска област за 2020г. от хепатит съставляват 2,27% от общия брой заразно болни.

Споделете:

Прочетете също

1 5

Състезания по гребане с туристически каяк, спускане с велосипеди и футбол тази събота в Плевен

Поредица от спортни прояви ще бъдат част от съботния ден в Плевен, съобщават от общинската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *