18 милиона лева ще струва екологосъобразният обществен транспорт на Плевен

Transpotr
Пресконференция за представяне на проекта за екологосъобразен транспорт в Плевен. Снимка “Плевен прес”

Това стана ясно на пресконференцията, която дадоха от Общината. Както ви информира по-рано „Плевен прес“, Община Плевен изпълнява проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен”,  Административен договор за БФП № BG16M1OP002-5.004-0006-C01 (№Д-34-124 /19.11.2019 г.), който се осъществява с финансовата подкрепа на Процедура № BG16M1OP002-5.004 „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух“ по Приоритетна ос 5: „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от държавния бюджет на Република България.

На представянето на проекта  на 18 юни  кметът Георг Спартански,  неговите заместници Стефан Милев и Милен Яков, управителят на „Тролейбусен транспорт” инж. Ангел Несторов и ръководителят на проекта Мирослав Илиев, дадоха отговори на въпроси, които вълнуват гражданите.

От презентацията на Мирослав Илиев стана ясно, че общата стойност на проекта е 17 951 744,44лв., като близо 13 милиона са финансова помощ от Кохезионния фонд.  Целта на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух, като се очаква да се понижат шума и вибрациите, както и обществения транспорт да стане по-надежден, комфортен и да се намали времето за придвижване.

ob6tina 2
Снимка “Плевен прес”

Към съществуващия вече обновен парк от 54  тролейбуси, които са в транспортната мрежа на града, ще се прибавят нови 14 електробуси и зарядни станции към тях, като приблизителната стойност на всеки е 750 хиляди лева. Стана ясно, че новите машини са с по 32 седящи и 45 правостоящи места. Едно зареждане ще трае между 3 и 4 часа и пробегът с него е минимум 300км. Те трябва да бъдат доставени до Коледа.

Запитан от „Плевен прес“ по какви маршрути ще се движат новите коли, по какво разписание и каква ще бъде цената на билетите Георг Спартански отговори:

„С наличните 54 и новите 14 електробуси ще имаме 68 нови машини. Това ще ни даде възможност да разширим мрежата, която в момента съществува и да прибавим нови дестинации. Има различни идеи и Общинският съвет ще се произнесе накрая. Идеята е да оптимизираме още повече линиите, да добавим нови дестинации – индустриална зона, селата в близост до града.“

 За цената на билетите кметът  поясни, че този въпрос също ще го реши Общинският съвет.  Той изказа надежда, че плевенчани ще се възползват от обществения транспорт и така ще  дадат своя принос за собствения си град: „Градът ще е по чист, въздуха ще е по-чист, няма да има тапи на възловите кръстовища и ще решим много проблеми на битието.“

Споделете:

Прочетете също

VREE

Жълт код за високи температури е в сила за петък

Жълт код за опасно високи температури е обявен за 14 области на страната.Предупреждението е в …

Един коментар

  1. Румен Петков

    Относно евентуалните маршрути на движение, това не би ли трябвало да е ясно аще преди да се кандидатсва за този проект? Или дай дай да кандидастваме щото там дават едни пари, па после ще мислим кво да ги правим тези електробуси и къде да ги вмъкнем и да пуснем да се движат за да отравдаем парите? Този отговор на кмета за маршритите е много нагъл, тъп, празнословен и показва липса на ясна визия за развитието на града. Как ще искаш нещо без предварително да знаеш къде точно ще го използваш, по какви маршрути и разписания ще се движат за да можеш да кажеш каква точно бройка ще ти е необходима от тези електробуси? Или квото дадат, дадат, се келепир е. Нещо на далавера намирисва……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *