18 май – Международен ден на музеите

Регионален исторически музей Плевен. Снимка – Интернет

Денят се отбелязва   за пръв път на тази дата през 1978 г. Решението  е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-тата  генерална конференция на Международния съвет на музеите.

В целия свят  на този ден служителите на музеите и галериите честват  своя професионален празник. В инициативата се включват  над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят.

Думата „музей“ идва от латинската дума „museum“, която е от гръцки произход и произлиза от „mouseion“. „Mouseion“ било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.

През 1903 г. се създава Българското археологическо дружество – клон Плевен. Идеята е на проф. Иван Шишманов, а е реализирана от д-р Парашкев Стоянов и Юрдан Кантарджиев.   През май 1905 г., под ръководството на Юрдан Кантарджиев, дружеството организира и провежда първите археологически разкопки на крепостта “Сторгозия” в парк Кайлъка.   След 1923 г.  тази дейност продължава под ръководството на читалище “Съгласие”, където са пренесени събраните материали и е уреден музей.  

От 1984 г. музеят е разположен във внушителна по размери  с художествено-архитектурна и историческа стойност двуетажна сграда – паметник на културата с национално значение, построена през 1884-1888 г. по италиански проект за казарма.  Днес  РИМ – Плевен е сред най-големите музеи в България с внушителен фонд от над 180 000 бр. музейни ценности– документални и веществени свидетелства за историята, материалната и духовната култура, образци от живата и неживата природа, които са неделима част от националното ни културно-историческо и природно наследство.  

От 1 юли 2000 г. музеят е преобразуван в Регионален исторически музей – Плевен с обхват на своята дейност на територията на Плевенска и Ловешка област.

Панорама „Плевенска епопея 1877г.“. Снимка – Интернет

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.” е построена в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османско иго. В първите 3 години след нейното откриване, е посетена от 2,5 милиона души. Тя е сред почти 200-те паметници, построени от плевенчани в памет на загиналите руснаци, румънци и българи. Включена е в Стоте национални туристически обекта.

Скобелев парк. Снимка – Интернет

Скобелевият парк в Плевен е създаден през 1904 г. от Комитет „Цар Освободител Александър II” в памет на загиналите руски герои в боевете на 30 август 1877 г.

Къща музей „Цар Освободител Александър II“. Снимка – Интернет

Къщата на плевенския търговец Иван Вацов е построена в навечерието на Руско-турската война 1877-1878 г. На 11 декември 1877 г. в този дом е посрещнат тържествено руският император Александър ІІ. В тази къща той се среща с  румънския княз Карол І,  висши руски военни и с пленения турски маршал Осман паша.

Музей на виното. Снимка – Интернет

Музеят на виното в Плевен е разположен в естествена пещера в парк „Кайлъка” до язовир Тотлебенов вал, което го прави уникален за страната. Музеят отваря врати през 2008 г. като съвместен проект на екип от български и френски архитекти, дизайнери и енолози. В музейната енотека има вина на възраст между 30 и 90 години. Част от колекцията са и 6000 бутилки съвременни вина от всички марки и райони на страната.

Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Снимка – Интернет

Параклис-мавзолеят „Св. Георги Победоносец” е  изграден в периода 1903-1907 г. в памет на загиналите руски и румънски войни в боевете около Плевен по време на Руско-турската война 1877/1878 г. Монументалната сграда, паметник на културата, е построена в български църковен стил и е дело на архитект Пенчо Койчев.

Честит празник на музейните работници!

Прочетете също

Акция на полицията в Плевен „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Акция на полицията в Плевен „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Снимка – Интернет. Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *