Начало | Култура | 18 години без Христо Фотев !

18 години без Христо Фотев !

Христо Фотев. Снимка – интернет.

Днес, 27-ми юли, се навършват 18 години от смъртта на Христо Фотев. Роденият в Истанбул на 25-ти март 1934 година поет, умира на днешния ден през 2002 година, само на 68 години.

Мълчаливецът, който пишеше най-красивата поезия. Човекът, който знаеше, че „морето само живите обича”, че „единственото нещо на света, което в стихове не се превръща” е пустотата. Поетът, чието име се забравя, но не и неговото „Господи, колко си хубава”.

Вълшебникът на думите, на когото Петя Дубарова се е доверявала, приятелят на Бургас и морето, на Иван Пейчев и всички нестандартни бунтари по дух и перо.

Поетът, чийто стихове те разплакват, извисяват и приобщават към жадуван, но непосилен свят.

Поетът, оставил след себе си поетична празнота, която времето не ще запълни.

Скромен, безмълвен и чист ! Голямото българско име, на което държавата отреди мизерните 32 лева пенсия. Днес никоя медиа, никоя !, не спомена за тази духовна загуба на България. Като много други. Занимават ни коалиционни съвети и финансови загуби. Най-голямата загуба – е тази на духа, драги късопаметни политици и обслужващи медии ! На духа, който убивате ежечасно и ежедневно !

С болка, обич и гняв – Поклон, незабравими поете ! Поклон и прости !

Екип на “Плевен прес”.

Прочетете също

Рожден ден празнува бившият плевенски кмет Андрей Романов

Андрей Романов. Снимка – лична фейсбук страница. На днешния 30-ти ноември своя 94 – ти …

2 коментара

  1. Цветанка Йотова

    Колко хубаво сте го казали! Думите ви ме докоснаха,толкова истински и топли. Достойни за Поета! България няма памет за великите си личности! Благодаря,че ни напомнихте!

  2. читател

    Не знам кой е авторът на материала за Христо Фотев, но който и да е той – уважение и респект към перото му. Силно, умно и емоционално написано, явно Фотев е от любимите му поети. “Плевен прес” е сайтът с добра журналистика. Продължавайте все така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *