17 май – Ден на българския спорт

12 CH Y4iteli 2
Първите учители у нас по физическо възпитание от Швейцария. Снимка – Интернет

17 май е обявен за Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта с решение на Министерския съвет от 4 август 2006 година. Това е признание за огромните усилия на хиляди български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България. Денят е професионален празник на работещите в сферата на спорта.

 На 17 май 1894 г. в София пристигат първите 10 учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението.  Тогавашният  просветен  министър Георги Живков, при едно от посещенията си в Лозана, е възхитен от видяните умения на швейцарските учители по телесно възпитание (гимнастика). Той отправя молба към кантоналната гимнастическа организация да изпрати около 20 души, добри и опитни преподаватели, за учители по гимнастика в средните училища в България. Георги Живков, учителят по химия Тодор Йончев и други съмишленици, с помощта на швейцарските преподаватели, изграждат общи идейни позиции и цели за насоките в развитието на телесната култура в България: създаване на съвременно училищно телесно възпитание и силно гражданско гимнастическо движение, за да се даде едно пълноценно здравно, физическо и нравствено възпитание на българската младеж.

За много запалените по футбола фенове името на Жорж дьо Режибюс е емблематично. Той е един от тези швейцарски учители, пристигнали у нас, който донася първата футболна топка в България. Така и по нашите земи тръгва приказката за магията, наречена футбол.

mach mezhdu skobelev i pobeda

25.05.1933г. в Плевен един срещу друг излизат отборите на „Скобелев“ и „Победа“. Срещата завършва на равно 1:1. През 1939г. двата клуба се сливат и полагат началото на „СП-39“. Снимка – Интернет

Режибюс става преподавател във Варненската мъжка гимназия. Където на 14 май 1894 година се провежда първият български футболен мач. Срещите се провеждат на различни места, а едната от тях е на мястото на днешната морска градина. Жорж дьо Режибюс преподава в България в продължение на две години.

Други двама известни швейцарски учители оставили трайни следи в нашето физкултурно движение са Шарл Шампо и Луи Айер. Те, освен футболни топки, донасят и уреди за гимнастика. Благодарение на тях е основано и гимнастическото дружество „Юнак“. Шарл Шампо е първият участник за България на Летни олимпийски игри през 1896 година в Атина. На името на Шарл Шампо има улица в софийския квартал Манастирски ливади. Улица в София и стадионът на Доростол в Силистра носят името на Луи Айер.

На 17 май 1894 г. в България пристигат следните швейцарски учители:

1. Даниел Бланшу – роден в град Лозана, за учител в Кюстендил

2. Алоиз Бюнтер – роден в Енетбюргер, за учител в Търновската мъжка гимназия

3. Жак Фардел – роден в Нюшател, за учител в Казанлъшкото училище

4. Шарл Шампо – роден в Ааро, за Софийската мъжка гимназия

5. Луи Айер – роден в Хомберт, за Ломското училище

6. Август Векер – роден в Обони, за Пловдивската мъжка гимназия

7. Жорж де Режибюс – роден в Ивердон, за Варненската мъжка гимназия

8. Виктор Роберти – роден в Мудон, за Силистренското училище

9. Емил Кюпфер – роден в Таскрен, за Габровската мъжка гимназия

10. Шарл Дюванел –  пристигнал е в България два месеца по-рано от останалите, за да преподава в Русенската мъжка гимназия.

Честит празник на работещите в сферата на българския спорт!

Споделете:

Прочетете също

IOAN

На Еньовден отбелязваме рождението на Св. Йоан Кръстител Предтеча

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ МНОГО ИМЕНА Българската патриаршия чества рождението на Св. Йоан Кръстител на Еньовден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *