17 коледни инициативи от читалищата в община Долна Митрополия

obshtina dolna mitropolia 2
Община Долна Митрополия. Снимка – Интернет.

Отбелязването на наближаващите коледни и новогодишни празници  в Община Долна Митрополия ще се осъществи с богата програма мероприятия, съобразени с епидемичната обстановка в страната, като ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки.

В читалището ,,Васил Левски – 1898“ с.Ставерци има изработен коледен кът в празничен дух, подходящ за запечатването на хубави моменти с любими хора.

НЧ „Просвета – 1927 г.“ гр. Долна Митрополия, организира виртуална изложба на изработените от децата от школата по рисуване и пластика произведения под надслов „Коледа у дома“. Във виртуалната изложба ще бъдат показани икони, витражи, обредни хлябове, рисувани чаши и свещници, както и коледна сцена, изработена от глина. Ще бъде представен, изработен от читалището кратък филм, представящ обичая Коледуване.

НЧ ,,Зора – 1990“- с. Победа също ще разпръскват коледен дух и ще радват със своя Коледен базар. Коледата е магия, доброта и надежда за по-добро утре! С това послание читалището организира изложение от 6 декември във фоайето на читалището.

НЧ ,,Пробуда – 1925″ с. Байкал е  подготвило  благотворителна Арт работилница ,,Дари Коледно вълшебство“, в която ще се изработват коледни свещници и украшения, които да допринесат за коледния дух у дома. Читалището е помислило и за по-възрастните жители на селото, на 22-ма от тях ще подарят ,,Коледна магия“ на 22 и 23 декември.

Малките деца от с. Биволаре ще бъдат зарадвани с раздаването на подаръците им под  коледната елха в НЧ „Пробуда – 1927”, съвместно с кметството на 25 декември от 10 часа.

В НЧ „Васил Левски – 1911”с. Божурица ще се проведе коледен концерт на 23 декември от 10 часа. Ще има много коледни подаръци, собственоръчно изработени картички, календари и лакомства.

По инициатива на читалищното настоятелство на „Наука – 1905” с. Комарево ще има коледно дарение  за децата от СПВУИ ,,Христо Ботев“ с. Подем на 16 декември от 10 часа в интерната. На 22 декември от 10:30 часа в библиотеката е организирана среща с читалищни членове по повод настъпващите коледни празници и дегустация на приготвени от тях кулинарни изкушения.

Българските обичаи и традиции са една ценност, която трябва да бъде съхранявана. За това са се погрижили от НЧ „Харалампи Георгиев – 1915 г.” с. Рибен, където на 24 декември ще пресъздадат  празничният обичай Коледуване.

НЧ „Отец Паисий-1910” с. Ореховица също ще извърши обичая на 24 срещу 25 декември.

На 24 декември  около 13-14 часа коледарска група ще започне обхождането на с. Крушовене, с пеенето на коледарски песни за здраве и берекет, по инициатива на местното читалище  „Саморазвитие – 1887”.  

НЧ ,,Неофит Рилски – 1872“ гр. Тръстеник. От 17 до 19 декември, в следобедните часове ще се представят произведения, изработени в арт работилница „Местни традиции и бит“. Освен това в Народното читалище ,,Неофит Рилски – 1872“ е подготвена богата празнична програма, част от нея са АРТ работилниците на Дядо Коледа, които ще се проведат на 17 и 18 декември от 13:30 до 15:00 часа в сградата на читалището. В тях ще имат възможността да работят както всички малки деца, така и вече порасналите. Който, пожелае ще има удоволствието от природни материали да изработи красиви коледни украси и декорации. Коледната програма на НЧ ,,Неофит Рилски – 1872“ ще завърши на 19 декември с китно хоро, веселия и изненади, а за финал с приказна празнична заря. Инициативите са в рамките на тържествата организирани от МИГ „Долна Митрополия – Долни Дъбник“, за които ви информирахме по-рано:

https://www.plevenpress.com/%d0%bc%d0%b8%d0%b3-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d1%8a%d0%b1%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d1%81-%d0%b1/

Предвид епидемичната обстановка, а и за да могат повече хора да се насладят на подготвената богата празнична програма от мероприятия, те ще могат да бъдат проследени в онлайн среда от всеки. Ще бъдат публикувани снимки и видеа на Фейсбук страниците на читалищата, както и на официалната интернет страница на Община Долна Митрополия.

Въпреки ситуацията в страната ни и в целия свят е нужно да се откъснем от сивото ежедневие поне за малко, а светлите коледни и новогодишни празници са един прекрасен повод да го направим. Нека красотата на изкуството във всякакви форми, вярата в доброто и семейните празници ни помогнат, всеки един от нас да бъде по-добър и оптимистичен!

Споделете:

Прочетете също

2 10

Преди 104 години в България е въведена трудовата повинност

На 14 юни 1920 г. в Царство България е въведена Трудова повинност. От 1940 до 1946 г. е наричана Трудови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *