168 години от рождението на Стефан Стамболов отбелязваме на 12-ти февруари

СТАМБОЛОВ
Снимка – интернет.

На 12-ти февруари /31-ви януари стар стил/ 1854 година в Търново се ражда Стефан Николов Стамболов. Държавникът, когото историята помни. Обичан и мразен, но винаги уважаван, Стамболов изиграва решаваща роля за изграждането на модерната българска държава.

За него е писано много. Може би защото е една от най-противоречивите фигури за времето си. Издал смъртните присъди на героите от Сръбско-българската война Олимпи Панов и Атанас Узунов. Организира избори по начин, който кара Алеко Константинов да напише „Бай Ганьо прави избори”.

Но в същото време вбесен от бездушието на народните избраници, за които Ботев е „вагабонтин” , крещи пред всички на едно заседание, че ако не е бил този „вагабонтин” Ботев, сегашните „благовъзпитани господа” е нямало да живеят в столицата и да подписват „именцето си в няколко платежни ведомости”.

Той е бележитият държавник, който изправя България на крака и я прави сила на Балканите, която малко повече от десетилетие след това, ще има достатъчната увереност да обяви независимост от Високата порта.

Наричат го „Българският Бисмарк“. Той е смел, той е действен и прави всичко това, което вярва, че ще донесе ползи за България.

Стамболов е арогантен и безпардонен, но с това постига целите си. Той е носител на прагматичната политика, която е ориентирана към целите и към доброто за България на всяка цена. Дори с цената на репресии.

Негови са думите „И за опашката на дявола ще се хвана ако трябва, но ще изтегля България!“

За него английският дипломат Джордж Бюканън казва: „Аз бих искал в моето отечество да се ражда на 100 години по един Стамболов.“

И днес, 168 години след рождението му, Стефан Стамболов е обожествяван от едни и отричан от други. Което доказва само едно- че е бил с характер, цел и действия в името на България. С две думи – държавник.

Споделете:

Прочетете също

Снимка 5 1

Кандидатът за кмет на Община Плевен на Коалиция „БСП за България“ Ева Маринова: Тръгваме за победа с бюлетина №1

Снимка: БСП – Плевен „Тръгваме за победа силни, решителни, смели и дръзки с бюлетина №1. …

Един коментар

  1. Отечествен Фронт

    Ха Ха Ха изправил България на крака .А бе драги журналисти а четете първо история и след това пишете за личности които са я правили .Та няма как да обичам и да уважавам един сатрап ограбил Капитан Петко Войвода ,убил своите противници само за това че са Русофили .Преоблякъл се във женски дрехи и крадял коне които продавал на Руските войски по време на Руско Турската война .Забогатял след освобождението и притежаващ на 10 чифлика из цяла България .Докарал тук една англосаксонска фамилия която разказа играта на Българският народ и ни докара три национални катастрофи със отнети над 60 хиляди кв км територии репарации за над три милиарда златни Френски франка които плащахме на Англия Франция Гърция и Сърбия до 1974 година .И тази същата фамилия преди десетина години ни оправи за 800 дни като си взе всичките имоти построени от Българският народ и които не са техни .Ето вече тези 168 години тежат на Българският народ благодарение на този мошеник и предател на вярата ни ,искащ да бъдем федерация със османска Турция за винаги .Та драги ми журналисти вие мислите и че ако Великият апостол н България Васил Левски беше останал жив щеше да забогатява затова че се е борил за нашето освобождение .Аз мисля че не ,защото Васил Левски беше възпитан да дава а не да взима заради заслугите си .Драги журналист вие мислите ли Капитан Петко Войвода се е борил срещу османците заради пари и богатство , а той и другите ни революционери си останаха бедни и ограбени от стамболовци и Турчевци след освобождението ни . И накрая ето и някой цитати от филма за капитан Петко Войвода , Ех господин Капитан Ти си роден да даваш не да взимаш откъс от филма Капитан Петко Воивода , Капитан Ефенди ,високо дърво си ти и затова гръмотевиците първо високите дървета бият Откъс от филма Капитан , Когато във една държава няма хора за биене .Или държавата не е добре ,или хората във нея Капитан Петко Воивода . Няма сопа която да избие любовотта ми към Русия Капитан Петко Воивода , Пет века англичани , французи ,алемани и австриици дружиха с падишаха.Не друг а дядо Иван тури край на теглото ни .Руските ни братя проляха кръвта си заедно с нас ,за да живей България.Има я държавата защото я имаше Русия,а държавниците ни срещу Русия.От мен е да знаете те не само Русия, а България ще продадат и от народа си ще се отрекат.Забравиха кой проля кръвта си заради тях ,та побързаха да се поклонят на онези който предпочитаха дружбата с агаряните нежели свободата на раята . Капитан Петко Воевода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *