156 години от рождението на ген. Владимир Вазов

VAZOV 4 jpg

Днес, 14-ти май 2024-та година се навършват 156 години от рождението на ген.Владимир Вазов. Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 г. в Сопот. Той е осмото дете в семейството на Минчо и Съба Вазови. Владимир е едва деветгодишен, когато един ден през юли 1877 г. казаците на ген. Гурко влизат в родния му град. Налага се обаче отрядът на генерала временно да се оттегли. Тогава турски редовни и нередовни войски се възползват от това и нахлуват в изпразненото от русите селище. Освен Сопот са изгорени и други селища. Сред хилядите хора, търсещи спасение на север от Балкана попада и семейство Вазови. Поради тежкото здравословно състояние на бащата, което затруднява бързото придвижване на семейството, Вазови са застигнати от турски башибозуци. Турците се нахвърлят върху Минчо и го убиват пред очите на близките му.

Каква е по-нататъшната съдба на семейство Вазови, както и на братята Вазови вижте тук https://bulgarianhistory.org/vladimir-vazov/. Делото и живот на ген. Владимир Вазов дълго време са премълчавани от официалната българска история. Тъжен е житейският край на героя от Дойран. Низвергнат от комунистическия режим завършва дните си в тетевенското село Рибарица. Генералът умира в Тетевен и погребението му е полулегално. На гроба му слагат дървен кръст с името, без званието генерал. По-късно когато тетевенското гробище е ликвидирано, за да се построи почивна станция на Централния съвет на профсъюзите, костите на генерала са изхвърлени за унищожение ! През 2018-та писахме за това в Ако беше жив, генерал Вазов щеше да застреля някои от вас !

От тогава до сега мина много време. Паметници на ген. Вазов има на много места – в родния Сопот, в Рибарица паметник пред къщата където е живял, в София. На 16-ти ноември 2019-та година след дълги перипетии е открит негов паметник и в Плевен. Това става след обществен натиск и съдействието на председателя на ВМРО и депутат по онова време от 15 МИР Плевен – Красимир Каракачанов.

Паметници има, но памет няма. Съдбата и делото на българи като ген. Вазов все още не са в учебниците по история. “В историята освен истинност трябва да има и справедливост ! Да знаем кой кой е ! Ние имаме наши герои”.http://Академик Георги Марков за паметника на ген. Вазов, учителката на Макрон и ДНК-то на българина

Поклон пред паметта на героя от Дойран – ген. Владимир Вазов!

Споделете:

Прочетете също

545359eca6591ac5f37fce801a876dfb 1

Кметът на Червен бряг: 24 май обединява всички нас около езика и писмеността ни като народ

Уважаеми жители на община Червен бряг, Уважаеми педагози, ученици и дейци на културата, Честит 24 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *