152 години от рождението на родения в Плевен български офицер генерал – майор Константин Кирков

Генерал – майор Константин Кирков. Снимка – Интернет.

Константин Христов Кирков е български офицер, генерал-майор от артилерийско-инженерното ведомство, началник на Флота и на Видинската крепост.

Константин Кирков е роден на 31 август 1869 г. в Плевен. Учи в Априловската гимназия в Габрово, а през 1889 г. завършва Военното училище в София. Специализира в областта на планинската артилерия в Артилерийската апликационна инженерна академия в Торино, Италия, която завършва с отличие през 1892 година и е обявен за първенец на академията между всички чуждестранни слушатели.

В период от 1895 до 1900 г. поручик Кирков е инструктор и преподавател във Военното училище. Командва 1-во планинско артилерийско отделение.  

Взема участие в Балканската война (1912 – 1913). По време на Междусъюзническата война (1913) е началник на артилерията във Видинската крепост и успешно отбранява града срещу сръбските войски. След войната на 18 януари 1914 г. е назначен за началник на флота (Беломорска, Черноморска и Дунавска флотилии).

В Първата световна война (1915 – 1918) полковник Кирков  командва българския флот.

Видният плевенчанин е кавалер на военен орден „За храброст“ IV степен, 2-ри клас, народен орден „За военна заслуга“ V клас на обикновена лента и орден „Св. Александър“ III степен с мечове по средата

Генерал-майор Константин Кирков умира на 1 септември 1920 г. в Казанлък.

Прочетете също

Мартин Заимов /ДБО/: В момент на несигурност, свободата на личен избор трябва да бъде уважена

Мартин Заимов, включен в листа на „Демократична България – Обединение“ Плевен. Снимка – интернет Финансистът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *