15-ти март – навършват се 150 години от рождението на полковник Борис Дрангов

ЗА ДА ПОБЕЖСДАВА, БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ВОДИ ОТ ВЪЗВИШЕНИ ХАРАКТЕРИ, А НЕ ОТ БЕЗМЪЛВНИ РАБОЛЕПНИ САМОПОКЛОНИЦИ.

Полк. Борис Дрангов. Снимка – интернет.

На 15-ти март 2022 година се навършват 150 години от рождението на легендарния български офицер полковник Дрангов. Той, както и генерал Колев, са личности, при които историческата истина и легендата се сливат в едно, за да ни разкажат за силата и величието на българина. За съжаление – величие в едни отминали времена.

Затова е нужно в днешния ден да напомним, че е имало такива личности като Дрангов, който казва „За да победиш врага, трябва не да разрушим веществената му сила, а да убием духа му“. Особено силно звучат тези думи във време като днешното, когато духът на българина е посърнал.  Но все още не е убит. И няма да бъде убит, защото познава и по-тежки времена, когато е оцелявал.

Кой е Борис Дрангов ?

Роден е в Скопие на 15.03.1872 г. Завършва мъжката гимназия в Солун, Национален Военен университет – София и Николаевската генералщабна академия в Санкт Петербург – Русия. Участва в Илинденското въстание, Балканската и Междусъюзнически войни и в Първата световна война.      През Балканската война /1912-1913 г./ е участник в славните победи при Гечкинли, Чаталджа и Одрин.       През Първата световна война е командир на полк, съставен от необучени българи от Македония. Назначен е и за началник на школа за запасни подпоручици в Скопие.

За него големият български писател Чудомир пише:              „Още щом ни посрещна, щом се яви пред нас, подполковник Дрангов ни грабна и покори. Висок, строен, опънат като струна, със сини очи, които омагьосват, той сякаш непрестанно гореше. И какъв изключителен оратор. Голям педагог, сърцевед, когото чувствувахме повече  като добър баща, отколкото началник.“                             

През 1916 г. като началник щаб на I-ва пехотна дивизия близо 6 месеца е по бойните полета в Добруджа. На 18.03.1917 г. поема командването на 9-ти пехотен пловдивски полк от 2-ра пехотна дивизия, който отбранява участъка при завоя на р. Черна.                           

На 26.05.1917 г.  при тежък артилерийски обстрел, подполковник Дрангов е тежко ранен. Същата вечер той умира от раните си. Губим един смел български офицер, военен педагог и патриот.

Но остава писменото му наследство и историческите документи разкриващи пламенен родолюбец и хуманист.   Един голям българин, комуто принадлежат думите: „За да живее, България има належаща нужда от нравствени великани, а не от безмълвни и поцепени нравствени кастрати. За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци. Ново вино не се налива в стари мехове /Евангелие на Матея Глава 9:17/. Така е било, така е и така ще бъде, и инак не може да бъде. Помнете дълбоката поука на почитания наш пустинник /Иван Рилски – б.а./: “Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, често метете стълбата само отгоре надолу!”                                                        

Споделете:

Прочетете също

Лена Бориславова: 4 000 лв. на месец получават говорителите на руската пропаганда

Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков. Снимка – стоп кадър Дарик тв. Обществени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.