Последни новини
Начало | Новини | 15 проекта за финансиране с общински средства разгледа Експертната комисия

15 проекта за финансиране с общински средства разгледа Експертната комисия

На последно за тази година заседание Експертната комисия по финансиране на проекти в областта на културата, разгледа 15 проекта на творчески организации и самостоятелни творци. Не бе допуснат за разглеждане проект на художичката Невелина Янакиева заради липса на декларация по чл. 5 от Правилника за финансиране на проекти в областта на културата.

Кои са кандидатите и какво представляват проектите ?

 1. Читалище “Съгласие 1869” кандидатства с проект “В час по музика” на вокална група “Арлекино”. Това е образователен спектакъл с участието на Хайгашот Агасян. Стойността на проекта е 4 790 лв., от читалището кандидатстват за 3 300 лв.
 2. Каталог графичен цикъл “Богомили” на художествена галерия “Илия Бешков”. Изложба под това име е проведена, но не е имало каталог за нея. Предвидени са 300 броя, като стойността на проекта е 7 510 лв., от галерията кандидатстват за 5 000 лв. По време на заседанието се каза, че “действието на този проект не се развива на плевенска територия”. Освен това в сумата са предвидени разходи за транспорт, а самата изложба вече се е състояла. Комисията реши да отпадне от класирането този проект поради “противоречие с Правилника”.
 3. Татяна Духленска, журналист и уредник на “Къща на художниците”, кандидатства с проект “70 години група на плевенските художници, 1999 – 2016 година”. В тази книга  Духленска събира всички свои статии и репортажи за плевенските художници и техни изяви, писани през тези 17 години. Изданието представлява репортажи и публицистика от живота на плевенската група художници. Стойността на проекта е 1 920 лева, авторката кандидатства за 1 334. Според експертното мнение на Светла Тончева, която със заповед на кмета Спартански е назначена за експерт към Комисията, “Духленска няма поглед върху живота на художниците в Плевен. Освен това Общината ще издава каталог на групата и нещата ще се дублират”.
 4. Читалище “Пробуда” кандидатства с проект за “Читателска конференция по книгата на Неда Антонова “Войната свършва в четвъртък”. Стойността на проекта е 500 лева, кандидатства се за 350 лв. Според неговите автори ще се ангажират селските и училищни библиотеки с него, а за заключителната му част ще се издадат дипляни. Поканени са за участие Неда Антонова и румен Леонидов.
 5. Гюлшен Алиева кандидатства с проект за поетична книга “Самодивска софра”. Тя ще съдържа 70 стихотворения и с този проект авторката е участвала и в предходни сесии. Стойността на проекта е 1 000 лева, кандидатства се  за 600 лв.
 6. Дружество на писателите в Плевен кандидатства с проект “Алманах Мизия” с тираж 200 броя. Целта е популяризиране творчеството на плевенските автори в България и чужбина. Стойността на проекта е 2 200 лева, кандидатства се за 1 540 от тях.
 7. Лалка Павлова кандидатства с проект “Монография за Стефан Стамболов”. Представлява изследване на два романа за живота на Стамболов и “изследване на две творчески визии за един образ”, по думите на Петя Василева – председател на комисията.
 8. Димитър Стойков. Проектът му се казва “Думи. От портрета на едно поколение”. Представлява публицистичен портрет за музиканта Даниел Гергов. Стойността на проекта е 1 150 лева, Д. Стойков кандидатства за 630 от тях.
 9. Валери Петров. Проект “Копнеж по лимонити”. Стихосбирка, с която авторът е кандидатствал и в други сесии за финансиране по раздел 3 на Културния календар. Стойността на проекта е за 650 лв.
 10. Фондация “Диря” кандидатства с проект “Уличен творчески фестивал за градско изкуство”. В рамките на три дни да се експонират различни изкуства: графити, пърформанси, уъркшопове, хенд мейт изделия. Стойността на проекта е 8 170 лв., кандидатства се за 4 950 от тях.
 11. Румен Тодоров, преподавател в НУИ “Л. Пипков” – Плевен. Проект за съвместен концерт на български и немски акордеонисти. Открити образователни школи по акордеон в залите на училището. Стойност на проекта – 4 909 лв., кандидатства се за 3 436 от тях.
 12. Северняшки ансамбъл “Иван Вълев”. Проект “От мегдана”. Представлява тематичен фолклорен спектакъл с разиграване на обичаите “Ладуване”, “Калушари”, “Сватба”. В съучастие с фолклорна група “Гайдуница” от с. Подем. Кандидатства се за сумата от 5 000 лева. Средствата са предвидени за аранжимент, режисура и други разходи.
 13. Фондация “Диря”. Проект “Пътеводител”. Представлява издание за културен и природен туризъм. Стойност на проекта 8 815 лв., кандидатства се за 4 980 от тях.
 14. Регионален военно исторически музей. Проект “40 години панорама “Плевенска епопея”. Организиране на юбилейна вечер, изложби, срещи-разговори. Закупуване на витрини, заснемане на документален филм за Панорамата, изработване на юбилеен плакет и юбилейни значки. Стойност на проекта – 8 867 лв., кандидатства се за 4 917 от тях.
 15. Сдружение “Изкуството до мен”. Проект “Международен фестивал на китарата”. Проектът е за три концерта от български и чуждестранни участници от Италия и Франция. Стойност на проекта – 11 697 лв., кандидатства се за 4 520 от тях. Средствата са за хонорари и други разходи.

Прочетете също

Проф. Атанас Семов с призив за разбиране, председателят на БЛС – с призив да не се лекуват хора, д-р Халваджиян – с фаворит от фейсбук

Проф. Атанас Семов д.ю.н., преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Снимка – интернет. Проф. Атанас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *