15 март – Ден на здравния инспектор

1586238656 991 ratio lekari syrce
Снимка – интернет.

Всяка година от 1997 г. насам 15 март се отбелязва като Ден на здравния инспектор.

На тази дата през 1967 г. с Постановление на Министерски съвет е разкрита специалността “санитарен инспектор” поради нарасналите изисквания за хигиенен контрол и осъзнатата значимост за прилагане на хигиенните принципи.

Съгласно Закона за здравето, приет от 39-то Народно събрание на 29 юли 2004 г., наименованието на длъжността е променено на “здравен инспектор”.

Завършилите специалисти получават диплома за висше образование с образователно-квалификационна степен “професионален бакалавър по специалност инспектор по обществено здраве”.

Мисията на инспекторите винаги е била свързана с опазването на здравето на хората, като за целта те проверяват обектите с обществено предназначение и документите, удостоверяващи здравното състояние на персонала работещ в тях.

Те вземат образци или проби от продукти и стоки със значение за общественото здраве, издават задължителни предписания при констатиране на нарушения, спират незабавно експлоатацията на обекти или на части от тях или извършването на дейности в случаите, когато е налице непосредствена опасност за живота и здравето на хората, свързано с разпространението на заразни заболявания или за възникване на отравяния, съставят актове при установяване на административни нарушения.

Работата на здравните инспектори е свързана с усвояването и прилагането на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за шума, Закона за водите и други нормативни разпоредби, свързани с опазването на здравето на населението.

Те също така съблюдават изпълнението на Националния имунизационен календар и динамиката на заразните заболявания.

Споделете:

Прочетете също

tsial den bez voda tsentara vik malchat 987

Авария остави две плевенски улици без вода

Авария остави две плевенски улици без вода. Проблемът е възникнал във вътрешен водопровод на ул. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *