141 години Свободна България! Плевен празнува! /фотогалерия/

Годините на потисничество и робство приключиха! Гнетът вековен и тежките оковите не ще мъчат повече свободолюбивия българин! Днес народът ни празнува! Празнува своята политическа, но и духовна свобода от мъчителите! 141 години от славната победата над тъмнината, веригите и опустошенията!

Денят в Плевен започна в 11:00 с отслужване на панихида пред параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец“. Пред събралото се множество родолюбиви плевенчани, плевенският митрополит Игнатий и свещеници се помолиха за спасение на душите на хилядите български, руски, финландски, румънски бойци, отдали последните си мигове за родното Освобождение.

С приветствени слова към гражданите по случай празника се обърнаха кметът на Плевен Георг Спартански и областният управител Мирослав Петров.

„Днес честваме възкръсването си от пепелищата на робството след 500-годишно забвение“-започна словото си градоначалникът Спартански. „Силата на Освобождението е в единението. Да мразиш друг само защото не е като тебе не е символ на патриотизъм, а комплексарщина. Патриотът не тропа силно по масата и крещи колко е такъв, нито обича страната си само за един ден.“ Георг Спартански също подчерта колко е важно да отдадем заслужен почит и уважение към всички руски войни, оставили кръвта и костите си по нашата земя. „Русия дойде, за да освободи един братски народ. Това ние няма никога да забравим. Но семето на свободата бе посято по-рано от българските революционери, просветители, духовници.“

По случай Националния ни празник поздравителни адреси и цветя бяха изпратени от различни политически партии, училища, пенсионерски клубове и граждански сдружения.

Споделете:

Прочетете също

Според социологическите агенции „Възраждане” е четвърта политическа сила. Според „Възраждане” – са първа.

Снимка – интернет. Социологическите агенции Тренд, Галъп и Алфа рисърч публикуваха свои проучвания за електоралните …

2 Последни коментари

  1. Плевенчанка

    Честит празник на всички българи ! Честит празник и на плевналии, и на хората в този сайт. Добри сте !

  2. Какво прави тук някой си Найден Зеленогорски? Той не заема никакъв пост. При кметуването си съсипа Плевен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.