141 години Априлско въстание – 141 години гечинмек

141 годиниДнес в Клисура правят възстановка на случилото се преди 141 години. С театрални костюми, черешово топче, драматизации, заря и всички останали атрибути на „всенародните чествания“. В София ще държи реч президента, в останалите градове на страната – кой както намери за добре. Достатъчно е от клуб „Традиция“ да облекат въстаническите дрехи и да размахат „кремъклии пушки“. А пишман патриотите да поднесат  венци пред нечии бюст паметник.

Днес се навършват 141 години от окъпаното в кръв, гордост и срам Априлско въстание. И след 141 години пак  няма отговор на въпроси като:

  1. Априлското въстание българска работа ли е или не ?
  2. България под турско робство ли е била или под османско по време на въстанието ?
  3. Защо в учебниците по история /“Човек и общество“ – 3 клас/ се твърди, че САЩ са подкрепили Априлското въстание, а българите живеели добре под турско робство ?
  4. Как да оценяваме Априлското въстание и неговите знайни и незнайни герои в контекста на днешните „евроатлантически ценности“ , при положение, че повечето държави -членки на НАТО са били против България в цялата и история, а с Турция сме партньори в алианса ?
  5. Защо 141 години след Априлското въстание българската политиката е гечинмек вместо единение около национална кауза ?

И още, и още…. Само че предпочитаме театралните постановки пред търсенето на отговори. Може би защото няма да ни харесат. Може би защото е по-лесно с костюми, речи и заря отколкото с опасното ровене в историята. А може би защото вече е късно за всичко това ….

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Захари Стоянов: „Днес не е епоха за патриотизъм, а за гечинмек“ /“Записки по българските въстания“/. Гечинмек – поминък. З. Стоянов  употребява думата в смисъл на „личен интерес“.

 

Прочетете също

Василий

Днес е Банго Васил – „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“

Днес е Банго Васил - „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“ Васильовден или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *