14 януари е професионалният празник на Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“

Снимка – Интернет.

На тази дата през 1888 година с Указ № 4 княз Фердинанд създава първото военизирано железопътно подразделение в Българската армия – Железопътна рота към пионерния полк в Русе. С това се поставя началото на обособен род транспортни войски, които с годините преминават през различни етапи на развитие.

ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ е приемник на закритите Войски на министерството на транспорта и отбелязва своята първа годишнина на 1 януари 2003-та г.

В него работят над 1500 инженерно-технически и транспортни специалисти, служители и работници, по-голямата част от които са кадри от Транспортни войски. Има поделения в София, Горна Оряховица, Варна, Пловдив и Раднево. ДП „ТСВ“ продължава да е сред основните изпълнители на ремонтите по железния път, тунелното строителство, както и на редица други специализирани работи по изграждането и поддръжката на железопътни инфраструктурни обекти.

Празникът е обявен с Решение на Министерския съвет от 6 януари 1994 г. като празник на войските на Министерството на транспорта.

От 2002 г. денят е обявен за професионален празник на Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“.

Споделете:

Прочетете също

В Червен бряг наградиха 17 спортисти и един треньор за високи спортни резултати

Д-р Цветан Костадинов, кмет на Община Червен бряг и Патрицие Найманова, носител на два златни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.