Последни новини
Начало | Култура | 138 години от гибелта на Цар Освободител Александър II

138 години от гибелта на Цар Освободител Александър II


На 1-ви март 1881 години, в Санкт Петербург е убит Цар Освободител Александър ІІ.

Роден на 29 април 1818 г. в Москва, Александър Николаевич Романов  получава либерално за времето си възпитание под грижите на поета Василий Жуковски. Наследява престола на 2 март 1855 г. след неочакваната смърт на своя баща. Реализира десетки важни държавни реформи в сферата на образованието, икономиката, правосъдието, промишленото производство, военното дело и най-важната – отменя  крепостното право, задържащо Руската империя в сянката на Средновековието.  За него е отредено и изпитанието да бъде един от войните на православието, да поеме огромната морална и материална отговорност на поредната война – война за вяра и християнско самоуправление.  

Александър ІІ тръгва  с армията си към бойното поле на Руско-турската война 1877 – 1878 г. и споделя наравно с  войниците   несгодите и, дългия и труден път, тежките битки, мъката по загиналите, лошите битови условия, раздялата с дома и близките на сърцето му хора. Императорът  не влиза в бой, но  отблизо следи развоя на събитията и не случайно пребивава 40 дни в село Пордим, в непосредствена близост до Плевенския боен театър, където се решава изходът на войната. Сълзи на радост и гордост издават огромното му вълнение в деня на падането на Плевен, а един георгиевски темляк на дръжката на сабята му го приобщава към  войнството му и успешния край на петмесечната Плевенска епопея. Войната завършва с  изстрадана, но  много ценна победа.  

         Всеки монарх, независимо от възгледите си и начина на управление,  има противници на провежданата от него държавна политика. Времената на промени винаги са бурни. В Русия недоволните среди изразяват отношението си по различен начин. Зародилите се  революционни движения нямат ясна цел и план за борба и често действията им граничат с открит тероризъм. Радикалната организация „Земя и воля”, която има претенциите да представлява руското селячество, избира открития тероризъм, а основна мишена  става руският император. Страната е залята от терор, политически убийства и масови агитационни акции.

През юни 1879 г. привържениците на организацията Земя и воля” приемат името „Народна воля” и подписват смъртната  присъда на император Александър ІІ. Поредица от атентати бележат края на управлението на този монарх и реформатор.

         По него стрелят в Париж, след това и  в Русия, взривени са влакове, столовата на Зимния дворец, но съдбата бди над Александър ІІ и той остава невредим, въпреки честите опити.       

         На 1-ви март 1881 г. привържениците на „Народна воля” организират пореден 7-ми опит за покушение срещу царя.  Планът на съзаклятниците е да се поставят взривни устройства в центъра на  Санкт Петербург, за да се взриви царският превоз. Внимателно е проучен маршрутът на движение на Александър II и за по-голяма сигурност взривни устройства са поставени в специално изградени за целта тунели на две различни места. В уречения ден императорът не минава по обичайния си маршрут и в действие се включва специална група за бързо реагиране – доброволци със задача да хвърлят бомби, ако по някакви причини взривните устройства не се задействат. В този ден императорът посещава военен парад, а след това потегля към манежа. 19-годишният Рисаков хвърля бомба, която избива много хора от ескорта на монарха, но той остава невредим. Александър ІІ слиза от каретата и тогава  от тълпата излиза студентът Игнатий Гриневицкий, който хвърля втора бомба. Тя разкъсва долната част на тялото на Александър ІІ и поразява смъртоносно и самия атентатор.

Императорът  и неговият убиец  умират едновременно същия ден – единият в Зимния дворец, другият в затворническата болница. В 15 часа и 35 минути същия ден от флагщока на Зимния дворец  се плъзва надолу черно-жълтия императорски щандарт. До тленните останки на своя дядо застава 12 годишният велик княз Николай Александрович, на когото му предстои да бъде последният император на Русия.

Къщата-музей на Александър Втори (Освободител)

Новият император Александър ІІІ започва управлението си със съдебни процеси срещу петима от ръководителите на народоволците. Те са обявени за държавни престъпници и са осъдени на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена на 3-ти април 1881 г. на Семьоновския площад в Санкт Петербург и това е последното публично наказание в Русия.

         От руския престол си отива един забележителен владетел, заслужил два пъти званието си Освободител – за свободата на над 30 милиона руски селяни и за свободата  и суверенитета на България, Сърбия, Черна гора и Херцеговина, за суверенитета на Румъния.  

         Отива си цяла една епоха. 25 години управление посветени на интересите на Русия и на целия славянски свят. Време на съзидание, на важни реформи, на трудни решения.

На лобното място на Александър II е издигната църквата „Възкресение Христово”, която е популярна с името „Спас на Крови” (Храм на Спасител, издигнат върху кръв). Тя е тържествено осветена на 19 август 1907 г. в присъствието на император Николай ІІ, и до днес продължава да напомня за размирните години от руската история и за мъченическата смърт на Царя Освободител и реформатор Александър ІІ.

Единадесет дни по-късно (30 август 1907 г.) е открит и паметникът „Цар Освободител Александър ІІ” в гр. София.

Десетки години след Освобождението българският народ и българската православна църква редовно отслужват панихиди в този ден в негова памет. По конюнктурни и политически причини за дълго тази традиция се прекъсва. Община Плевен и Военноисторически музей – Плевен я възстановяват през  2000 година.

От тогава всяка година на 1 март в  Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” се отслужва панихида в памет на Цар Освободител Александър II.

Паметник на Цар Освободител

Прочетете също

Млади доброволци в битката с коронавируса в град Левски

Снимка – пресцентър община Левски Млади доброволци се включиха в битката за предпазване от заразата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *