13 януари – професионален празник на работещите в областта на киното в България

Bulgarsko kino
Снимка – Интернет.

13 януари е професионален празник на работещите в областта на киното в България.

Обявен е за такъв с решение на МС от 27 декември 2005 г. На този ден през 1915 г. се е състояла премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант”, който е черно-бял и ням. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля в комедията е Васил Гендов. Смята се, че филмът е загубен и са останали едва 1- 2 кадъра от него.

Първите кинопрожекции в България са се състояли в началото на декември 1896 г. в София, от професор Мелинсон в салона на хотел „Македония“ и кафене „България“. Според вестник „МИР“ са прожектирани „пет хубави картини из живота, предадени много добре от киноматографа“.

Първата кинопрожекция извън София се е състояла през 1897 г. в заведението на Марин Чолаков в град Русе. Собственик на кинематографическата машина и организатор на събитието бил Георги Кузмич. Той прожектирал филм, който показвал посрещането на цар Николай в Париж, един от парижките площади и движещ се влак. Месец по-късно, на 22 март, била организирана поредната прожекция в София.

С понятието българско кино се описва цялата съвкупност от филми, кинофестивали, режисьори, сценаристи и артисти в България.

От 1915 до 1948 година (когато се национализира кинопроизводството) са създадени 55 филма. По време на отечественофронтовската власт се предпочитат филми с историческа и идеологическа насоченост, като се осъществява строг контрол от държавата и някои филми са спирани или сваляни от екраните.

Най-голямото студио по това време е киностудио „Бояна“. „Ню Бояна Филм Стюдиос“ е правоприемник на Студията за игрални филми „Бояна“ и „Бояна филм“ ЕАД. Нейната основна дейност е производство на кино- и видеофилми, други аудио-визуални произведения и всякакви съпътстващи ги производства и услуги.

До 1989 г. „Бояна филм“ е най-голямата продуцентска къща на Балканите: с 20 игрални, 25 телевизионни и 50 анимационни филма годишно. След 1997 г. постепенно започват да се привличат за снимки чуждестранни продукции.

През 1997 г. започва историята на Международния София филм фест, който през 2010 година е акредитиран от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти (МФАФП) като фестивал с конкурс. София филм фест е включен в класацията на сп. „Варайъти“ на 50-те топ фестивала, които не бива да се пропускат.

Честит празник на българските кинодейци!

Споделете:

Прочетете също

1 5

Състезания по гребане с туристически каяк, спускане с велосипеди и футбол тази събота в Плевен

Поредица от спортни прояви ще бъдат част от съботния ден в Плевен, съобщават от общинската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *