13 юни – Световен ден на безвъзмездното кръводаряване и Ден на донора 

B4K Krubodaryavane 1 1 jpg

13 юни е Световен ден на безвъзмездното кръводаряване и Световен ден на донора. Чества се от 2004 г. по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите с цел осигуряване за медицински нужди на безопасна кръв от доброволни кръводарители без парично обезщетение.

Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено количество от собствената кръв с цел подпомагане и спасяване на човешко здраве и живот. Това е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност на всеки здрав гражданин.

Историята на медицината разказва, че за първи път кръвопреливане се прави през XVIII век. Опитът завършил неуспешно и били нужни цели два века, за да дойдат и добрите новини.

Първата такава е от 1900 г., когато Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда, открива кръвните групи А, B, 0, а по-късно и AB.  Установява се, че за да е безопасно кръводаряването трябва да се прелива кръв от една и съща кръвна група.

Празникът на донора се отбелязва в над 192 страни по света. За да има достатъчно кръв и кръвни продукти, е нужно на година около 400 хиляди души да даряват средно по един или два пъти. А у нас обикновено даряват около 30 хиляди души на година, което е крайно недостатъчно.

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *