Начало | Новини | МК “Демократична България”: Бюджетът за 2020 бе отхвърлен без аргументи от останалите групи

МК “Демократична България”: Бюджетът за 2020 бе отхвърлен без аргументи от останалите групи

Снимка на Плевен прес

След отхвърленото кметско предложение за Бюджет 2020, групата общински съветници от МК”Демократична България Обединение (СДС, БЗНС)” поискаха среща с медиите. На нея те изразиха позицията си, че проектобюджетът бе отхвърлен без ясни аргументи от останалите групи в Общинския съвет.

Според съветникът от групата – Георги Велков, поведението на останалите групи, най-вече това на БСП, било странно.

” Господин Спартански отговори подробно на всички въпроси. Странно ми е как БСП, които бяха съгласни с почти всички предложения, накрая не подкрепиха бюджета. Почти всичко им беше прието с изключение на предложението на госпожа Чочева за безплатни детски градини и ясли. На нея подробно председателят на съвета Мартин Митев й обясни, че то няма как да се приеме преди да се промени наредба 17. Другите предложения на БСП бяха приети. И за повече пари за спорт, и за изменението на кметските наместници. И в един момент, накрая на бюджета, те не го подкрепиха. Те все едно гласуват срещу собствените си предложения.”

Председателят на групата Христо Таслаков заяви, че бюджетът бе отхвърлен с гласовете на ГЕРБ, БСП и ВМРО. Според него, като не се приеме бюджет на града, бедата не е за Спартански, а за целия Плевен. По този напин се спират изплащанията на инвестиционни разходи, увеличения на заплатите, ремонти, поддръжка и т. н. Таслаков допълни, че по време на сесията, нямаше прекалено силен натиск за корекция на нещата. Ако ти не си съгласен с нещо, го кажи. Кметът неведнъж каза на групите в Съвета, че няма нищо против предложенията им да се обсъдят в залата, за да се върви напред.

“Не разбрах какво влагат от ГЕРБ, в изискването за прозрачност на бюджета. Аз мисля, че тазгодишното обществено обсъждане на бюджета нямаше аналог в последните години. Залата беше пълна с граждани.”

Доц. д-р Бързашка смята, че бюджетът най-добре може да бъде разпределен от администрацията на общината, която го разпределя по пера. “Нашите колеги от другите групи решиха да не подкрепят кмета. Това си е тяхно право.” Според нея, трябва да има критерии за отпадане на таксите за детски градини и ясли. Спрямо дохода, спрямо местоживеенето и други. Не могат таксите да отпаднат за всички. Ние също сме за стимулиране на раждаемостта, но трябва да се разработят строги критерии за финансиране на новородено дете. В тях ще влизат, например, уседналост и образователен ценз. Смятам, че ще стигнем до някакъв консенсус. “

Накрая от групата изразиха увереност, че до следващата сесия ще се постигне разбирателство между отделните групи за бюджета.

Прочетете също

Дори в условия на епидемия зъболекарски екип работи в Белене

При необходимост от стоматологични услуги в Белене, кабинетите на д-р Пламен Гендов и д-р Любка …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *